‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Tânărul fermier care a reușit să pună pe picioare o afacere de succes...

FOTO. Tânărul fermier care a reușit să pună pe picioare o afacere de succes la nordul republicii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Nu departe de oraşul Glodeni, în localitatea Sturzovca, descoperi afacerea de familie a tânărului fermier Zarişneac Dmitrii. Având studii superioare în drept şi participând la un curs de instruire cu tematica: „Cum să iniţiezi o afacere?”, în anul 2011, la cei 24 de ani îşi înregistrează o gospodărie țărănească, care urmează să aibă un viitor prosper.

În anul 2012, când era abia la începutul carierei, îşi înfiinţează o plantaţie multianuală de cireş pe o suprafaţă de 7,3 ha cu soiul „crupnoplodnîi”, destinate pentru export, beneficiind de subvenţii din partea statului acordate producătorilor agricoli.

Fiind conștient de faptul că munca manuală în câmp nu-i va permite să-și dezvolte și să-și extindă afacerea, cu suportul mijloacelor de subvenționare acordate în anul 2013, Zarișneac Dmitrii își procură un tractor – Belarus 82, dotat cu stropitoare și echipament necesar pentru a facilita munca agricultorului și a fi în pas cu cerințele impuse.

‹ adv ›

Fiind pasionat de cultivarea căpșunilor pe teren protejat, în anul 2014 participă la un schimb de experiență timp de 2 săptămâni în Israel, unde este familiarizat cu tehnologia de creștere a căpșunilor și strugurilor în sere.

La moment, cea mai mare realizare a tânărului fermier este construcția a două sere performante cu o suprafață de 1 400 m2, după tehnologia israeliană, unde sunt cultivate căpșuni de soi ”Clery” și struguri de masă. Materialul săditor și utilajul pentru sere a fost importat din Israel și aplicat pe câmpurile țării noastre cu scopul de a obține producție ecologică și super-timpurie în condițiile Republicii Moldova, care după spusele agricultorului, sunt unice la nordul republicii.

Fructele sunt ținute la o temperatură ce variază între 80 C și 200 C, pentru irigare folosește metoda prin picurare, iar la polenizarea florilor a adus bondari speciali din Ucraina.

‹ adv ›

După calculele realizate, anul acesta, tânărul fermier prognozează o roadă de 6 mii kg de pe cei 1 400 m2 și planifică să-și realizeze producția până la apariția căpșunilor în grădinile oamenilor.

Pe parcursul anilor 2012 – 2015, GȚ “Zarișneac Dmitrii” a beneficiat de sprijinul acordat agricultorilor din partea statului prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Astfel, au fost accesate fonduri în valoare de 95 mii lei pentru înfiinţarea plantaţiilor multianuale pomicole și pentru procurarea tehnicii/utilajului agricol convenţional, iar pentru producerea legumelor și a fructelor pe teren protejat urmează să primească încă 220 mii lei.

Sursa/Foto: AIPA

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›