‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFAO lansează un proiect în Moldova cu privire la resursele genetice vegetale

FAO lansează un proiect în Moldova cu privire la resursele genetice vegetale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a lansat astazi la Chișinău proiectul „Suport pentru dezvoltarea Programului Național pentru Resursele Genetice Vegetale pentru Alimentație și Agricultură în Moldova (PGRFA)”.

Proiectul presupune evaluarea nevoilor și oportunităților pentru conservarea și utilizarea resurselor vegetale genetice, elaborarea unui program național privind resursele vegetale genetice și întărirea capacităților instituționale ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare privind conservarea și utilizarea durabilă a resurselor vegetale genetice în țară.

“Protejarea resurselor vegetale genetice este o prioritate regională”, a menționat Avetik Nersisyan, Ofițerul Agricol FAO pentru Europa și Asia Centrală. “Aceasta contribuie la securitatea alimentară mondială, precum şi la dezvoltarea unei agriculturi durabile pentru generaţiile prezente şi cele viitoare”.

Iurie Ușurelu, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a mulțumit FAO pentru suportul constant acordat dezvoltării agriculturii în Moldova și a subliniat deschiderea și cooperarea ministerului în implementarea proiectului.

‹ adv ›

La evenimentul de lansare a fost prezentă și Eva Thörn, expertă în domeniu din partea FAO, care a prezentat practicile privind conservarea și utilizarea sustenabilă a resurselor genetice pentru alimentație și agricultură în țările europene. Proiectul va contribui la racordarea cadrului legal al Moldovei, în conformitate cu cele mai bune practici și recomandări europene, a spus ea, menționând că în acest fel Republica Moldova se alătură efortului internațional în conservarea și utilizarea sustenabilă a resurselor vegetale.

Actorii principali implicați în planificarea, implementarea și evaluarea activităților proiectului sunt Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova cât și departamentele regionale, organizațiile de cercetare și de extensiune, asociațiile de fermieri, ONG-urile, universitățile agrare, colegiile.

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, FAO va oferi suport direct experților naționali responsabili de implementarea angajamentelor internaționale, cum ar fi Convenția Diversității Biologice, Protocolul Nagoya, Tratatul Internațional privind Resursele Genetice la Plante pentru Alimentație și Agricultură.

‹ adv ›

Programul național privind Resursele Genetice Vegetale pentru Alimentație și Agricultură va fi elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu suportul FAO și va fi implementat de către actorii naționali responsabili în domeniu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›