‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Ferme verticale și sere hidroponice - costuri

VIDEO. Ferme verticale și sere hidroponice – costuri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Hidroponia reprezintă o metodă de creștere a plantelor fără a utiliza solul. Printre principalele avantaje ale sistemului se numără productivitatea sporită și posibilitatea de a menține procesele sub control.

Majoritatea proceselor pot fi automatizate, astfel este posibilă reducerea brațelor de muncă.

Investițiile la instalarea unei ferme verticale

Fermele verticale permit producerea culturilor în 3 etaje, astfel suprafețele disponibile sunt mai eficient utilizate. În cazul fermelor verticale, temperatura necesară este menținută constant, astfel că riscul afectării plantelor de variațiile de temperatură este exclus.

‹ adv ›

Acest lucru oferă și avantajul de a obține verdețuri de calitate.

Încăperea în care pot fi instalate fermele verticale nu necesită condiții speciale, astfel pot fi valorificate până și subsolurile din construcțiile unui oraș sau depozitele.

În cazul fermelor verticale la producere nu sunt utilizate pesticidele. Nutriția necesară plantelor este asigurată prin intermediul substratului nutritiv sau direct din apă care este îmbogățită cu aer.

‹ adv ›

În mod automatizat sunt controlate temperatura, umiditatea, circulația aerului, concentrația de CO2, iluminarea, pH-ul și alți parametri.

Costurile pentru instalarea unei ferme verticale variază. Spre exemplu, pentru o fermă verticală de 60 de metri pătrați care poate fi îngrijită de o persoană acestea ar constitui aproximativ 36 de mii de euro.

Cantitatea de verdețuri produsă ar fi de aproximativ o mie de bucăți pe săptămână, până la 26 de cicluri pe an sau până la 52 de mii de bucăți pe an.

‹ adv ›

Veniturile planificate sunt de aproximativ 42 de mii de euro, iar costurile de producere ajung la peste 14 mii de euro anual.

*Costurile pot varia mult în dependență de condiții.

Din experiența altor producători care au optat pentru fermele verticale, costurile se răspcumpără în aproximativ 2,5 ani (sunt incluse în calcul impozitele și alte cheltuieli).

Cu cât fermele verticale sunt mai mari, cu atât costurile se reduc mai mult, însă factorul după care trebuie să vă conduceți sunt oportunitățile de comercializare.

Costurile la construcția unei sere hidroponice

Factorii ce influențează costul unei sere hidroponice sunt foarte mulți, astfel că este destul de greu să estimăm corect un cost exact.

Spre exemplu, pentru o seră construită a cărei suprafață este de 350 de metri pătrați, costurile de dotare ar fi de 29-32 de mii de euro, fără a include în preț încălzirea necesară pentru protejarea plantelor de temperaturi reci în timpul iernii și iluminarea suplimentară.

Analizând ambele variante, producerea în ferme verticale este mai comodă, deoarece în cazul serelor hidroponice apare necesitatea de combatere a dăunătorilor.

Pentru creșterea plantelor sunt folosite 2 metode: udare prin picurare – în acest caz este utilizat un substrat (fibre de cocos, perlit sau altele) și inundarea periodică – prin care într-un anumit interval de timp pătrunde apa în vas și rădăcinile își extrag substanțele necesare.

Creșterea plantelor după metoda Bato buckets

Este o metodă relativ mai ieftină, de testare a tehnologiei hidroponice înainte de a o aplica în sere pe suprafețe mari.

Plantele sunt crescute în vase mici cu substrat. După această metodă pot fi produse căpșunul, roșiile și alte legume.

Mai multe detalii despre costurile la construcția unei sere hidroponice sau a unei ferme verticale aflați în următorul webinar organizat de Agrobiznes cu suportul USAID APM:

*Speakerul Timur Muradov, reprezentant Croponix, a vorbit în limba rusă.

‹ adv ›
‹ adv ›

5 Comentarii

  1. Preturile și dimensiunile sunt pentru proiecte hobby . Adevarul este următorul . Proiecte realizate de mine :
    Fermă indoor : 7 etaje , full automatizata , 4000 m² producție + 800 m² tehnic , preț 2800€/ m²
    Sera : cogenerare 10 MW , 80.000 mp, sticla armata și difuza pe acoperiș , 7m înălțime la coama , full echipata pentru cultura de rosii, Lampi LED + HPS , 230€/ m2 , producție 1100tone/ ha ( cultura continua )
    Va pot da și alte exemple de proiecte , mult mai scumpe și mai sofisticate.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›