‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPiedici în calea creditului polonez. Dobânzile ar putea crește până la 10%

Piedici în calea creditului polonez. Dobânzile ar putea crește până la 10%

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din toamnă banii din creditul oferit Republicii Moldova de Guvernul Poloniei ar putea deveni neatractiv pentru fermieri, după ce Guvernul a decis să transmită băncilor comerciale gestionarea acestuia. Ministerul Agriculturii s-a opus categoric acestor modificări. Și fermierii sunt împotriva noului regulament, specificând că, odată cu punerea acestuia în aplicare, dobânda ar putea fi majorată până la 6-8%, iar programul polonez de creditare să devină un proiect inutil, anunță Radio Chișinău.

Creditul polonez de 100 de milioane de euro acordat pentru agricultorii moldoveni urmează a fi gestionat de către băncile comerciale. Decizia a fost anunțată de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, potrivit căruia Ministerul nu dispune de structuri speciale pentru managementul riscurilor de creditare. Potrivit lui Octavian Armașu, Ministerul Finanțelor va semna contracte de recreditare cu băncile comerciale, care vor fi parte din proiect, pentru a diminua eventualele pierderi suferite de bugetul de stat, în condițiile în care fermierii nu vor putea returna banii primiți.

„Instituțiile financiare participante vor identifica și gestiona riscurile, vor examina fezabilitatea și rentabilitatea proiectelor investiționale, bonitatea potențialilor beneficiari, vor aprecia obiectul, lichiditatea și valoarea gajului, în conformitate cu practicile bancare, și vor asuma toate riscule de credit față de Ministerul Finanțelor cu toate activele sale”, a precizat Octavian Armașu.

În replică, ministrul Agriculturii, Eduard Grama, a calificat inițiativa Ministerului Finanțelor drept neargumentată, în condițiile în care banii din creditul polonez sunt gestionați doar de către Banca Poloneză de dezvoltare.

„Prin acordul care este semnat cu statul polon, Republica Moldova nu primește asistența respectivă prin bani care vin în țară, ei vin ca asistență tehnică. Noi nu înțelegem cum băncile vor acorda creditul, când nu sunt alocați bani la creditul respectiv. Unica bancă autorizată pentru gestionarea creditului respectiv este Banca polonă de dezvoltare”, a declarat Eduard Grama.

‹ adv ›

Solicitat de sursa citată, președintele Uniagroprotect, Alexandru Slusari a criticat și el inițiativa Ministerului Finațelor, menționând că în cazul în care aceasta va fi aprobată, dobânda la creditul oferit de Guvernul Poloniei ar putea crește până la 8-10%, făcându-l neatractiv.

„Ideea ca banii să fie gestionați de Minister a fost inițial pusă în concept. Băncile vor face orice proiect de nesuportat pentru mediul de afaceri intern din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor. În plus, nu este clar modul în care băncile vor fi oferi banii, cui îi vor transfera, cum vom plăti dobânzile, ce se va întâmpla cu utilaju procurat, a precizat Alexandru Slusari.

Creditul de 100 milioane de euro era acordat fermierilor pentru o perioadă de 25 de ani, cu o dobândă anuală de 0,15% şi o perioadă de graţie de cinci ani. Banii urmează a fi folosiţi pentru restructurarea sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producţia de lapte sau carne, precum şi a altor produse agricole competitive.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›