‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriMaria Vedrașco, despre reușitele cooperativei „VED-MAR AGRO” și construcția frigiderului de 350 de tone

Maria Vedrașco, despre reușitele cooperativei „VED-MAR AGRO” și construcția frigiderului de 350 de tone

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Maria Vedrașco, administrator al Cooperativei de Întreprinzător „VED-MAR AGRO” din Mileștii Mici, Ialoveni povestește cu zîmbetul pe buze, plină de optimism, despre cum a început povestea cu crearea cooperativei acum 1 an și cum visul de a avea un spațiu frigorific și utilaj performant pentru păstrarea și ambalarea strugurilor a devenit realitate.

„Pe 30 octombrie 2015 am dat în exploatare ceea ce azi pot să zic că este una dintre cele mai frumoase realizări ale familiei Vedrașco. Toți în jurul meu erau confuzi, mai ales soțul care n-a crezut pînă în ultima zi că o să reușim. Dar eu eram optimistă, știam că în pofida tuturor impedimentelor, există programe și proiecte ale organizațiilor internaționale, care pot fi accesate și de producătorii de rînd”, mărturisește dna Vedrașco.

Afacerile din comercializarea strugurilor de masă

Acum aproape un an, 5 deținători de terenuri cu viță-de-vie din raionul Ialoveni au pus umăr la umăr și au pornit în cea mai responsabilă etapă a unui business – asocierea cu alți producători. Pînă atunci fiecare din ei își gestiona de sine stătător cîte o mică afacere prin comercializarea strugurilor de masă pe care îi creșteau cu grijă în podgoriile din Ialoveni.

„Toată viața suntem în agricultură. Am absolvit Institutul agricol din Chișinău în 1985, facultatea Economia și Organizarea agriculturii. După aceasta am lucrat în calitate de economist-șef în colhozul Progres din Costești – cel mai mare colhoz din Moldova pe timpuri. După desființarea colhozului, toate brigăzile au format asociații agricole, pînă toți au vrut să-și ia pamîntul aparte. După m-am dus și eu în business, cum se spune la noi. O perioadă ne-am ocupat cu importul și comercializarea pesticidelor. Pînă cînd în 2003 a fost interzis ca gospodăriile țărănești să se ocupe cu comercializarea, ci doar cu producerea. Și cînd a fost interzis să ne ocupam cu comercializarea, noi am plantat 12 ha de viță-de-vie. În 2003 am construit acasă un frigider cu capacitatea de 120 tone, mic, dar al nostru. Era unul rudimentar, din piatra, dar iată că pînă acum ne-am hrănit cu el. Între timp am stabilit bune relații cu importatori din Rusia și așa am ajuns să exportăm producția noastră”, relatează dna Vedrașco.

FOTO: FDD Moldova
FOTO: FDD Moldova

Inițiativa de a înființa o cooperativă

Împreună cu soțul, pentru că dețineau ambii cîte o gospodărie țărănească și-au unit eforturile cu alți proprietari de terenuri, deținătorii unor gospodării țărănești și au dat startul unui nou început – cooperativa de întreprinzători „VED-MAR AGRO”. Pentru a putea demara implementarea planului de construcție a unui depozit frigorific cu capacitatea de 350 tone, familia și-a mobilizat toate resursele disponibile. Cooperativa și-a setat drept domeniu de activitate procesarea, ambalarea și păstrarea producției agricole (struguri de masă de soi Moldova, Victoria, Alb de Suruceni, Codreanca, Arcadia), fiind orientă spre export. Dar pentru aceasta era nevoie de utilaj performant.

„Noi am pus suflet în tot ce facem. La început eram sceptic și neîncrezător, dar Maria, soția mea a insistat să mergem înainte. Și nu am avut altă șansă decît să muncesc cu responsabilitate alături de ea”, spune dl Vedrașco.

Investiția Compact în construcția frigiderului

„Ne-am mobilizat la maximă capacitate, am adunat toate economiile pentru investiția ințială. În faza de pregătire a bugetului pentru construcția frigiderului am aflat despre posibilitățile pe care le-a oferit Programul Compact. Grație creditului Compact am acoperit peste 1/3 din valoarea proiectului nostru și am obținut mai multe avantaje: am fost scutiți de TVA și nu în ultimul rînd, avem un termen suficient de mare pentru rambursarea creditului”, povestește cu admirație dna Vedrașco.

‹ adv ›

Frigiderul are 5 camere de păstrare și a fost dat în exploatare la 30 octombrie 2015, iar în această toamnă este primul sezon în care este utilizat la capacitate maximă. Funcționează după tehnologia de păstrare – atmosferă controlată. Aici se depozitează strugurii din podgoriile noastre, ale membrilor cooperativei, dar concomitent prestăm și servicii de păstrare pentru alți producători. Frigiderul mai este dotat și cu o cameră de pre-răcire, care va fi utilizată în primăvara anului 2017. În afară de aceasta, din creditul Compact, cooperativa a mai achiziționat o linie de sortare și ambalare, stivuitor, cîntar-platformă – utilaje care le va permite membrilor cooperativei să lucreze în condiții moderne și eficiente, fapt ce determină, în esență, aspectul comercial al fructelor și este un garant al calității lor.

Existența unui asemenea frigider performant permite asociaților cooperativei să asigure prelungirea perioadei de păstrare și menținere a calității inițiale a strugurilor, ceea ce va contribui, în mod sigur, la conformarea fructelor la standardele europene și comercializarea acestora în sezonul rece, cînd prețurile oferite de comercianți sînt mai mari.

FOTO: FDD Moldova
FOTO: FDD Moldova

42 500 lădițe depozitate în primul an de activitate

De la mai puțin de 1 an de la lansare frigiderul cu capacitatea de depozitare a 42.500 lădițe este aproape plin. Membrii cooperativei intenționează să inițieze negocieri cu importatorii din Romania în acest sezon, pentru că își doresc extinderea pieței de desfacere. Mai mult chiar, planificarea frigiderului le permite să-l construiască ca pe un puzzle și să anexeze încă un rînd de camere frigorifice.

‹ adv ›

„Copii noștri lucrează într-o companie în care sunt nevoiți să călătorească cîte o jumătate de an în alte țări. Și totuși, ei contribuie în continuare la dezvoltarea afacerii familiei noastre, iar noi lucrăm cu dedicație pentru ca ei să revină acasă și să continue cea ce am început noi”, încheie dna Maria Vedrașco plină de speranță.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›