‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSfaturile lui Constantin Gajim pentru tinerii care vor să facă afaceri cu nuci

Sfaturile lui Constantin Gajim pentru tinerii care vor să facă afaceri cu nuci

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Directorul executiv al Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova Constantin Gajim a povestit într-un interviu pentru Agrobiznes că nucicultorii ar trebui să depună mult suflet pentru a avea o cultură reușită de nuci. Totodată, acesta recomandă nucicultorilor să se consulte cu specialiști înainte de a începe o afacere în acest domeniu.

„De vorbă cu nucul”

Constantin Gajin a spus că este foarte important ca nucicultorii începători să se adreseze mai întâi profesioniștilor pentru a afla care sunt cele mai profitabile soiuri de nuci.

‹ adv ›

„Cele mai profitabile sunt soiurile care sunt plantate cu ajutorul consultației Asociației noastre – fie soiul francez sau american. Fiind că trebuie să alegi corect terenul, depinde cum plantezi puieții și dacă se depune suflet pentru asta. Că fără suflet nu faci nimic. Cu nucul trebuie să stai de vorbă! El știe și înțelege vorba dar noi nu-l înțelegem”, a spus Gajin.

Soiuri care aduc venit

Specialistul în cultura nucului susține că alegerea soiului potrivit este una dintre cele mai importante etape în nucicultură, inclusiv sub aspect financiar.

„Un soi bun aduce bani buni. Anul trecut au venit turcii și au cumpărat nuca întreagă de soi franțuzesc cu trei euro kilogramul, dar pe nuca moldovenească mai mult de 1,5 de dolari nu au dat. Acum și noi avem soiuri pesceanski, codrenii, cazacu, soiuri destul de bune pe care le implementăm și altoim. Dar vedeți care e diferența”, a mai spus Gajin.

‹ adv ›

Nucul trebuie să devină cultura principală

Directorul Uniunii de profil vrea ca nuca să devină cultura principală în Republica Moldova și crede că această cultură ar putea deveni un motor al economiei țării.

„Scopul Asociației constă în consultarea populației privind cultura nucului ca aceasta să devină principala cultură pomicolă. Nucicultura aduce atât venit populației, cât și țării întregi. Dacă în 2006, atunci când noi am înființat Asociația, exportul de nuci ajungea la 38 milioane de dolari, acum se exportă producție nuciferă în valoare de 110 milioane de euro”, a menționat Constantin Gajin.

Nuca din Moldova – una dintre cele mai bune

‹ adv ›

Silvicultorul susține că nucile crescute în Moldova sunt considerate unele dintre cele mai bune, alături de nucile din Chili.

„Cea mai bună nucă din lume este nuca moldovenească și cea din Chili din punct de vedere al calităților gustative. Nu degeaba în Europa nuca noastră este cea mai întrebată. Europenii știu ce mănâncă”, a spus Gajin.

Acesta a menționat că majoritatea produselor nucifere sunt exportate în țările europene și țările arabe.

„85% pleacă în Uniunea Europeană, 13% pleacă în țările arabe. Restul în Rusia și alte țări”, a mai spus Gajin.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Basme… si povesti cu zmeuu draji prieteni …. tot biznisul cu nuci din Moldova e asa de monopolizat si controlat ca nare sens …. Cu 2..3 ani in urma aveam asa dorinta si intuziasm fata de biznis cu nuca , cei drept naveam banii si terenul necesar …dar si urmarind o multime de material cu Nicolae Kiktenko … un mare cunoscator ceea ce tine de nuci …. am inteles ca sa icepi fara ”legaturi” e suicid …… chiar de bagi bani si suflet si tot ce spun ”spițalistii nostri????”…. sunt doar bla bla bla ….ne mai vb de piedicile din sistema , impozite , cheltuieli tehnice ,si munca de rob depusa ….visele noastre de mult sint in buzunarele monopolului pe Reppublica .

  2. Am infiintat o cultura de nuc ( Sibisel 44) pe o suprafata de 3 H.A. in zona calarasi.
    In cautare de colaboratori pt nuca verde ( trufanda, dulceata de nuci verzi) , frunze, coaja, nuca normala, etc. Deasemenea catina, plantatie salcami, fructe eco, etc. Mai multe detalii la tel sau intalinre directa in Bucuresti sau in plantatie.
    tel +40 (766) 661 411

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›