sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFertilizanții foliari versus biostimulatorii aplicați în vegetație

Fertilizanții foliari versus biostimulatorii aplicați în vegetație

Recomandate

Fertilizarea foliară

În agricultură, fertilizarea foliară este folosită ca un remediu rapid pentru deficiențe neprevăzute, pentru furnizarea cu întârziere a N în timpul etapelor de dezvoltare avansate, ca o măsură preventivă împotriva deficiențelor nebănuite (ascunse), precum și pentru a suplimenta nutrienți din sol ce se găsesc în cantități insuficiente (de exemplu, Cu, Fe , Mn, B și Zn). Principalul avantaj al fertilizării foliare este absorbția imediată a nutrienților aplicați. Dezavantajul îl reprezintă cantitatea limitată de nutrienți ce poate fi furnizată prin această metodă. Nutrienți prezenți în săruri anorganice sau în forme chelatate pot fi folosiți pentru aplicare foliară.

Cu excepția N, fertilizarea foliară poate furniza doar o cantitate foarte limitată de nutrienți importanți, cum ar fi P și K, comparativ cu cerințele totale ale plantelor. Situația este un pic mai bună pentru Ca, Mg și S, dar chiar și acestea pot fi adăugate numai în cantități limitate, care sunt adesea insuficiente într-o singură aplicare. Cele mai bune rezultate se obțin cu microelementele, deoarece o parte relativ mare din necesarul total poate fi furnizată într-o singură pulverizare.

Este important ca fertilizarea foliara, mai ales cea cu microelemente sa nu fie aplicată doar în cazul în care se observă vizual pe frunze efectele unor carențe, moment în care de obicei este prea tarziu pentru a se mai interveni cu succes, ci preventiv pentru a crea premizele unei producții foarte ridicate, caz în care este posibil ca solul sa nu poată pune la dispoziție o cantitate suficientă de microelemente.

De asemenea, tot în cazul microelementelor, efectul cel mai bun îl avem daca le aplicăm în momentele cheie de dezvoltare ale plantei, deoarece în general microelementele au o mobilitate foarte scazută în plante și sunt consumate atunci cand au fost aplicate neputând fi translocate mai târziu. De exemplu, specialiștii de la Timac recomandă aplicarea Borului la cultura de rapiță în doua treceri (câte 200-250 g per trecere), odată în iarnă pentru o rezistență mai bună la iernat care va conduce și la o repornire mai puternică în primavară și a doua la preînflorit pentru a asigura o înflorire cât mai omogenă.

Biostimulatorii lichizi

Daca fertilizarea foliară reprezintă doar o sursă suplimentară de nutriție pentru plante și poate avea doar un impact moderat asupra productivitații plantelor, biostimulatorii sunt compuși naturali sau obtinuți prin sinteza chimica, ce sunt aplicați pe plantă sau sol pentru a regla și/sau intensifica procesele fiziologice ale plantei și pot avea un impact major asupra vigorii, randamentelor și calitații culturilor.

Timac Agro are in portofoliul său doua game de biostimulatori lichizi, fiecare cu un mod de acțiune diferit și anume Biostimulatori radiculari și Biostimulatori foliari.

Biostimulatori radiculari – Gama Fertiactyl

Biostimulatorii radiculari au marele avantaj că ne pot permite să intervenim asupra metabolismului plantelor foarte devreme în vegetație. De exemplu, biostimulatorii din gama Fertiactyl se pot aplica din stadiul de 2 pana la 4 frunze, deoarece cea mai mare parte a produsului (peste 70%) se absoarbe radicular. Modul de funcționare al biostimulatorilor din gama Fertiactyl este prin stimularea intensă a dezvoltării radiculare, startul mai rapid în vegetație, reducerea stresului și stimularea vieții bacteriene.

Stimularea radiculară

Principalul mod de actiune al biostimulatorilor din gama Fertiactyl este acela de a stimula intens dezvoltarea radiculară, astfel plantele vor explora un volum de sol mai mare, vor avea acces la mai multă hrană și apă, fapt ce le va permite plantelor să se seteze de la început pe o producție cât mai apropiată de potențialul genetic.

Datorită stimulării intense a dezvoltării radiculare plantele vor rezista mai bine la secetă, vor valorifica mult mai eficient resursele solului dar și ingrasamintele aplicate, se combate efectul de ”rădăcini leneșe”, dar și fenomenul de carența indusă provocat de valurile de frig ce pot apărea după răsărire.

Reducerea stresului și pornirea mai rapidă în vegetație

Biostimulatorii din gama Fertiactyl sunt bogați în glicin betaină, un aminoacid esențial cu rol foarte important în reducerea stresului, ce ajuta plantele să depașească stresul din primele faze de vegetatie (eventuale valuri de frig, diferențe mari de temperatură între zi și noapte) ce pot stagna și întârzia plantele din creștere cu efecte negative asupra producției, deoarece plantele sunt mult mai predispuse astfel sa întâlnească în fazele critice de polenizare și umplere a bobului condiții de arșiță.

Stimularea vieții bacteriene

Biostimulatorii din gama Fertiactyl sunt bogați în acizi humici și fulvici, însă spre deosebire de restul produselor  de pe piață, aceștia sunt prelucrați pentru a fi de peste 100 de ori mai reactivi decat in mod normal, astfel ca au un efect foarte rapid (în 48 – 96 de ore de la aplicare, aceștia pot dubla activitatea vieții bacteriene din sol).

Deși acest aspect este benefic pentru toate culturile, viața microbiana fiind responsabilă de descompunerea resturilor vegetale, degradarea pesticidelor din sol, îmbunatațirea structurii solului cu rol în capacitatea de reținere a apei, reducerea tasarii, formării crustei, etc, sunt culturi care beneficiază de acest aspect și în mod direct. Toate plantele din Familia Leguminosae (soia, mazare, lucerna, etc.) datorită stimularii vieții bacteriene, pe langa dezvoltarea mult mai intensă a sistemului radicular, acesta va fi mai puternic colonizat de bacterii (va forma mai multe nodozitați), ceea ce nu va avea doar un spor in producție, dar va lăsa și un sol mult mai bogat în azot pentru cultura următoare.

click p-u a mări imaginea
click p-u a mări imaginea

Biostimulatorii foliari – Gama Fertileader

Unul din principalii factori limitativi ai producției, pe langă secetă este stresul termic (arșița). Arșița poate penaliza foarte mult producția agricolă, pentru că în condiții de arșiță puternică și prelungită plantele se opresc din vegetație, transportul nutrienților către boabe este încetinit sau chiar stopat, iar frunzele îmbatrânesc mult mai repede, reducand astfel perioada de acumulare a nutrienților pentru umplerea boabelor.

Tocmai de aceea biostimulatorii din gama Fertileader se recomandă a se aplica cat mai aproape de fenofaza de înflorire, de exemplu la culturile de porumb (Fertileader AXIS) si de floarea soarelui (Fertileader GOLD) se aplică ultima oara cand se mai poate intra în lan.

Îmbunatațirea polenizării

Unul din principalele mecanisme de creșterea  producției a biostimulatorilor din gama Fertileader este prin reducerea pierderilor provocate de polenizarea incompletă la porumb și reducerea avortării florilor din centrul calatidiului la floarea soarelui.

Reducerea stresului și umplerea bobului

Pe langă îmbunatațirea polenizării și a fecundării, complexul Seactive din gama Fertileader, care este bogat în aminoacizi esențiali, glicin betaina și antioxidanți, va reactiva metabolismul plantelor in condiții de stres termic ridicat, astfel frunzele vor rămane mai mult timp verzi, vor produce mai mulți nutrienți, dar cel mai important, va fi puternic îmbunatațit transportul nutrienților către boabe, acestea fiind mult mai bine umplute.

click p-u a mări imaginea
click p-u a mări imaginea

Pentru o recomandare exactă a produselor Timac ce se potrivesc cel mai bine in funcție de stadiul de dezvoltare al plantelor, condițiile climatice locale specifice sau de uzanțele din fermă, nu ezitați să apelați la specialiștii Timac Agro din teritoriu.

Autor: Dr. Marius Eftene
Product Manager Timac Agro România

Contacte
Timac Agro East SRL
str. V. Alecsandri 143, et 5, Chișinău
Tel: + 373 22 997 870
E-mail: [email protected]
www.ro.timacagro.com

Timac Agro East
Timac Agro East
Timac Agro East - companie specializată în nutriția culturilor agricole oferind produse de calitate și soluții de fertilizare eficiente!

Citește și ›

Advertoriale