‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDoi fermieri din Ignăței nu pot impărți terenurile luate în arendă

Doi fermieri din Ignăței nu pot impărți terenurile luate în arendă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Doi fermieri din Ignăței, raionul Rezina, nu pot împărți terenurile luate în arendă de la oamenii din localitate. Ambii spun că au semnat contracte care sunt perfect legale, iar acum când a venit vremea sa lucreze hectarele nu știu cine si cât are. Așteaptă ca instanța de judecată să le facă dreptate, scrie protv.md.

Gheorghe Burduja din Ignatei spune că acum un an a decis să se ocupe de agricultură. Acesta a mers pe la locuitorii din sat și a încheiat 146 de contracte pentru arendarea a 238 de hectare. Acum se plânge ca nu poate prelucra pământul deoarece un alt fermier a plantat grâu pe o parte din terenurile care-i aparțin.

„Continuă în mod abuziv a prelucra terenurile date. Aici este un teren de 60 de hectare pe care este plantat grâu, care îmi aparține mie pe un termen de trei ani. Au fost înregistrate la primărie suprafața de 238 de hectare, dar care la moment lucrez în 100 de hectare”, a spus Gheorghe Burduja.

Bărbatul se plânge ca a investit o grămadă de bani, însă în zadar.

„In 2016 am luat un credit de un milion si cinci sute de mii de lei am procurat utilaj pentru semănat, tractor “, a adăugat acesta.

‹ adv ›

Certuri frecvente dintre cei doi fermieri le dau bătăi de cap polițiștilor.

Astăzi la fata locului au venit responsabilii de la poliția economică din Rezina pentru a clarifica situația.

Oamenii spun ca își fac griji pentru terenurile date în arendă, deoarece au încheiat contract cu un agent economic, dar le prelucrează altcineva.

‹ adv ›

De cealaltă parte fermierul acuzat ca a preluat abuziv terenurile susține ca nu a încălcat legea si că sătenii ar fi încheiat alte contracte fără a le rezilia pe cele vechi.

„Terenurile în cauză care noi astăzi le prelucrăm sunt terenuri contracte cu persoanele fizice încă din anul 2014. Din 2014 până în 2017 persoanele au reîncheiat contractele până în 2020. Eu nu am nici o reziliere de contract“, a explicat Vadim Gagiu, fondatorul întreprinderii „Agro-Comerț”.

Instanța de judecată a dat câștig de cauza lui Gheorghe Burduja și a obligat primăria din Ignăței sa înregistreze contractele. Al doilea fermier a atacat decizia la Curtea de Apel.

„Eu nu am nici o reziliere de contract. Ele sunt reîncheiate cu aceleași persoane cu care am eu contract. Hotărârea spune că admite înregistrarea contractelor și de a refuza rezilierea contractelor cu Agro-comerț. Aceste două puncte se suprapun”, a spus Vadim Gagiu.

Potrivit primarului din localitate doar instanța de judecată va face lumină în acest caz.

‹ adv ›

Ambii agenți economici spun că vor lupta până în pânzele albe pentru a-și face dreptate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›