‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMediul de afaceri: Trebuie de simplificat controalele ANSA în privința importurilor și exporturilor

Mediul de afaceri: Trebuie de simplificat controalele ANSA în privința importurilor și exporturilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru implementarea cu succes a standardelor în cadrul DCFTA trebuie implementate un şir de reforme care să fie avantajoase atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru autorităţile publice, consideră directorul executiv al Asociaţiei Businessului European, Mariana Rufa.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, la masa rotundă cu genericul „Implementarea DCFTA: impact şi lecţii învăţate”, aceasta a spus că în primul rând, trebuie simplificat sistemul controalelor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) în privinţa importurilor şi exporturilor, deoarece acesta este unul foarte complicat pentru mediul de afaceri.

„În Moldova sunt probleme şi cu „supremaţia legii”, din care cauză mediul de afaceri are de suferit de pe urma corupţiei şi schemelor tenebre. Dacă vrem cu adevărat să promovăm la noi în ţară standardele europene, trebuie dezvoltată infrastructura rutieră”, a menţionat expertul.

Potrivit ei, furtul miliardului din sistemul bancar împiedică businessul moldovenesc să aibă acces la numeroasele programe financiare internaţionale, iar realizarea unor anumite proiecte ale UE are loc cu întârziere.

‹ adv ›

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, a remarcat că „raportul Guvernului privind implementarea Acordului de Asociere demonstrează succesele Moldovei pe plan economic”.

„Realizarea în continuare a acordului DCFTA va dezvolta exportul moldovenesc atât pe plan calitativ, cât şi pe plan cantitativ. Drept exemplu poate servi introducerea planului calendaristic de comercializare a produselor de origine animală, în special, carne de pui”, a spus Daniela Morari.

Şeful Direcţiei coordonare politici economice europene şi DCFTA din cadrul Ministerului Economiei, Octavian Berzan, a subliniat că „un succes al Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător poate fi numită majorarea cotei de export în UE, până la 65%, pentru produsele moldoveneşti”.

„Totodată, piaţa Moldovei nu a fost inundată de mărfuri de import din Uniunea Europeană, după cum prognozau unii sceptici”, a spus Berzan.Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător al RM cu UE (DCFTA) a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›