‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCum a făcut Svetlana Dodon din Sadova o afacere de succes cu căpșuni, ajutată...

Cum a făcut Svetlana Dodon din Sadova o afacere de succes cu căpșuni, ajutată de europeni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Svetlana Dodon din satul Sadova, raionul Călărași, de mai mulți ani administrează o afacere de cultivare a căpșunilor. Aceasta susține că adoră căpșunile și atunci când se gândea să pornească afacerea a avut de ales între producerea tomatelor și căpșunii, dar a ales anume aceste fructe pentru că îi plac la nebunie.

Deși a fost avertizată de mai multe persoane că dezvoltarea unei afaceri de căpșune necesită multe cunoștințe în domeniu, aceasta a recunoscut într-un interviu pentru Agrobiznes că nu s-a lăsat cu una cu două – a luat cartea în mână și a depus tot efortul pentru a obține rezultate bune. În prezent este mulțumită de rezultatele obținute pentru că fructele pe care le produce se vând ușor atât pe piața locală cât și peste hotare.

„Noi producem. Noi păstrăm. Noi ambalăm. Noi avem transport și facem exportul. Cândva Ministerul Agriculturii promova aceasta idee – uite că trebuie să aveți frigidere, trebuie să aveți depozite. Mai bine mai mic, dar să fie mai compact. Și eu am urmat sfaturile acestea. Acum deja ne lărgim și ne gândim să facem asociație. Dacă în 2010 eram numai noi, pe urmă au apărut încă doi producători. Anul trecut au fost 24, iar acum sunt  deja 48 de producători”, a spus Svetlana Dodon.

Femeia a povestit că a inițiat afacerea în 2010 și că pe lângă căpșune mai produce cireșe și struguri, dar cel mai mult îi plac, totuși, căpșunile.

‹ adv ›

Sfatul europenilor

Dodon a spus că a inițiat afacerea cu căpșunele atunci când a apărut mai mult timp liber vara, până la culegerea strugurilor.

Svetlana Dodon.

„Eu foarte mult iubesc fructul acesta. Dar am început afacerea cu strugurii. Și vara apărea timp liber. Și din cauza că nu-mi ajungeau resurse financiare pentru a cumpăra chimicale, pentru a prelucra strugurii, pentru motorină – care este foarte scumpă, pentru a cumpăra piese, m-am gândit ce să fac ca să mă întrețin până la culesul strugurilor. I-am întrebat pe colegii din Europa ce să fac în acest sens. Și ei mi-au spus – uite ori cultivă căpșune ori crește tomate în solarii. Și eu am spus clar că vreau să mă ocup cu căpșune. Ei m-au învățat să fac răsaduri. Mi-au dat așa ca un buchet de flori”, își amintește zâmbind Svetlana Dodon.

Truc financiar

‹ adv ›

Antreprenorul din Sadova a spus că inițial a apelat la sistemul bancar din Moldova pentru a obține resurse financiare, dar din cauza că nu avea gaj a primit o sumă nesemnificativă. Au ajutat-o din nou colegii din Europa, care au luat credit cu o rata de dobândă mai mică în comparație cu băncile moldovenești și i-au oferit o parte din bani pentru ca aceasta să-și dezvolte afacerea.

„Am agenți economici cu care eu lucrez în Europa. Ei m-au ajutat în felul următor. Ei au luat credit pentru dânșii și o sumă de bani mi-au dat-o și mie, și eu am întors-o la procentul lor. Am luat și de aici credit, dar nu aveam gaj și mi-au dat o sumă mică. Nu ai gaj nu poți primi sumă mai mare! Îmi pare rău cum finanțează ai noștri. Noroc de acei agenți economici care m-au ajutat”, a povestit Svetlana Dodon.

Concurenții din Ucraina

Dodon spune că în ultimul timp prețul la căpșune a scăzut și că foarte mult producătorii din Ucraina influențează politica de prețuri în regiune.

„Vine căpșuna din Ucraina care este oleacă mai acrișoară, dar mai ieftină și ne afectează mult. Acum prețul a scăzut la 20 de lei, dar ajunge și la 14 lei. Costul căpșunei, când o culeg, ajunge și până la 15 lei, fără cheltuielile de transport”, a spus Dodon.

‹ adv ›

Căpșunele apar pe piață de pe 20 mai până pe 10 iulie.

Soiuri din Europa

Svetlana Dodon are șapte soiuri de căpșuni pe care le crește pe 7 hectare de pământ. Pe an Svetlana Dodon culege 27 de tone per hectar.

„Eu mă stărui să cumpăr soiurile care sunt cele mai rezistente la transportare. Cel mai rezistent soi este Honeoye, care este și un soi timpuriu, dar este și Marmolada, și soiul de căpșuni Matis. Mai sunt încă un șir de soiuri pe care eu le studiez. Pentru că în acest caz contează și terenul pe care crești, și curenții de aer sunt importanți”, a explicat Svetlana Dodon.

Aceasta susține că vrea să studieze și alte soiuri de căpșune pentru a satisface diversitatea gusturilor consumatorilor.

Miros magic

Svetlana Dodon a destăinuit și principalul „secret al firmei” privind obținerea mirosului dulce al căpșunei. Aceasta susține că administrează solurile cu îngrășăminte organice și că datorită acestui fapt se obține un „miros magic” al căpșunelor.

„Sunt producători din alte raioane care se ocupă cu animalele și păsări. Și eu obțin de la dânșii îngrășăminte organice și le administrez. Vă spun secretul – după aceasta căpșunele capătă un alt miros. Când deschizi cutia cu produse congelate simți așa un miros magic și asta datorită hranei pe care o utilizez”, a spus Dodon.

Cald-frig

Aceasta a mai spus că inițial s-a speriat când a văzut cât de multă zăpadă a căzut pe 20 aprilie, dar frica a dispărut după ce s-a topit zăpada.

„Vă închipuiți crengile de la cireș stăteau în omăt. Și eu m-am gândit că dacă nu afectează temperatura, atunci greutatea zăpezii” va afecta”, a povestit Dodon.

Dar după ce zăpadă s-a topit a văzut că nu au fost afectate puternic culturile de căpșune. În prezent Svetlana Dodon se gândește mai mult ca nu cumva să crească brusc temperaturile de afară ceea ce din nou nu este bine pentru culturile respective.

„Mult depinde și de căldură. Dacă o să apară treptat atunci e bine. Dar căpșuni oricum o să avem”, a conchis optimist Svetlana Dodon.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›