‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCât de profitabilă este afacerea cu zmeură

Cât de profitabilă este afacerea cu zmeură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși este o cultură ce se cultivă pe suprafețe restrânse, producătorii de zmeur pot obține venituri substanțiale și sigure de la un an la altul fiindcă cererea este foarte mare pe piața fructelor și se poate obține preturi avantajoase.

Zmeurul este o cultură precoce ce produce fructe începând din al doilea an de la plantare și are o durată de exploatare de 8-12 ani. Productivitatea la hectar este între 7-10 tone.

Pentru înființarea plantaţiilor comerciale de zmeur se aleg terenuri adăpostite natural de vânturi puternice şi reci, situate în apropierea căilor bune de comunicaţii, surselor de apă pentru irigare, centrelor populate şi de realizare a producţiei.

‹ adv ›

Relieful terenului este de preferat să fie plan sau în pantă lină până la 50, pretabil pentru irigare. Mai favorabile sunt părţile inferioare ale pantelor cu expoziţii: N, NE, NV, SV.

Sunt recomandate solurile cu textura nisipo-lutoasă, luto-nisipoasă, lutoasă; grosimea stratului humificat de circa 50 cm; conţinutul de humus nu mai mic de 2,5-3,5%; suficient asigurate cu forme mobile ale elementelor nutritive; slab acide sau neutre (pH=5,6-7).

Sunt contraindicate solurile sărace, foarte grele, calcaroase (pH=7,3 şi mai mult), cu exces de umiditate.

‹ adv ›

Potențialii investitori sau producători, care doresc să înființeze o afacere profitabilă în producerea zmeurului, pot alege în funcție de capacitatea lor financiară, unele soiuri de perspectivă și mai productive în comparație cu cele clasice.

Un buget estimativ pentru înființarea și întreținerea unui hectar de plantație de zmeur este indicat în tabelul 1, care ulterior este raportat la o suprafață de 5 ha.

În continuare este redat un model financiar – Buget de venituri şi cheltuieli la producerea zmeurei în plantațiile pe rod, Fluxul de numerar și indici economici principali.

‹ adv ›

Află aici 9 secrete pentru o recoltă bogată de zmeură.

Ca indicatori de bază la elaborarea acestor bugete estimative sunt: Suprafața plantată 5 ha; Distanța de plantare 2×0,5 m; Distanța de transportare de la plantație până la depozit 10 km; distanța de transportare a apei de la bazin 5 km; Recolta planificată de 7t/ha (90% fructe se vor comercializa în stare proaspătă și 10% se vor comercializa pentru procesare); pentru plătitorii de TVA: cota TVA la vânzări – 8%, Cota TVA la procurări 20%, Fondul social și asigurări 23,5% și fondul de risc 10%; Costul mediu al 1 om pe zi – 150 lei; Plata unui paznic pe luna 1000 lei; Prețul pentru un litru Benzina/Motorină – 17,5 lei; Prețul pentru materiale lubrifiante – 30 lei/l; Prețul unui drajon folosit pentru plantare constituie 5 lei; Prețul apei pentru irigare – 1,8 lei/m3; Volumul apei utilizat pentru irigare 1500 m3; Prețul de elaborare a proiectului de înființare a plantației – 10000 lei; Costul sistemului de irigare – 24000 lei/ ha; Subvenții la înfiinţarea plantaţiilor din partea guvernului – 40000 lei/ ha.

Clik aici pentru a afla despre Zmeurul: tăieri, îngrășăminte, lucrări de îngrijire.

Tabelul 1. Modelul financiar – Bugetul estimativ al investiţiei la plantarea şi îngrijirea plantaţiei de zmeur, Distanța de plantare 2×0,5 m.
Tabelul 2. Modelul financiar – Bugetul de venituri şi cheltuieli la producerea zmeurei în plantaţia pe rod, Distanța de plantare 2×0,5 m.

© Buletin inovaţional pentru producătorii de fructe, legume și furnizorilor de servicii agricole din Republica Moldova editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›