‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSoiuri noi de căpșun: Care sunt cele mai profitabile și cum se deosebesc

Soiuri noi de căpșun: Care sunt cele mai profitabile și cum se deosebesc

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Luând în consideraţie perioadele de vegetaţie a soiurilor de cultură, alegerea lor pentru cultivare se va efectua în scop de a avea o coacere eşalonată a fructelor, fapt ce va permite de a valorifica fructele atât pentru consumul în stare proaspătă, congelare şi procesare cât și pentru utilizarea cât mai uniformă a forței de muncă pe întregul sezon de recoltare.

1. După epoca de maturitate a fructelor soiurile sunt grupate în următoarele categorii:

  • cu maturitate extratimpurie: Gariguette, Ciflorette, Honey;
  • cu maturitate timpurie:Camarosa, Premial, Corona, Elvira, Clery;
  • cu maturitate mijlocie: Red Gauntlet, Gorella, Real, Magic, Festivalnaia;
  • cu maturitate semitardivă: Senga Sengana, Talisman, Gigantela Maxi;
  • cu maturitate tardivă: Cesena, Vicoda, Mermolada;.

2. După recoltele obținute soiurile de căpșune sunt grupate în 4 categorii:

‹ adv ›
  • soiuri cu producții foarte bune (peste 20 tone/ha);
  • soiuri cu producții bune (15- 20 tone/ha);
  • soiuri cu producții satisfăcătoare (10-15 tone/ha);
  • soiuri cu producții nesatisfăcătoare (sub 10 tone/ha).

După perioade de fructificare deosebim soiuri neremontate (sau sezoniere) ce fructifică o singură dată pe an şi soiuri remontante care au două fructificaţii pe an.

Gariguette

Soi foarte timpuriu. Are o creştere înaltă şi viguroasă, frunziş cu vârfuri ascuţite, pețiol lungi, culoare verde deschis. Fructul: Fruct biconic, de formă regulată, cu o mărime mijlocie, culoare de la roşu deschis la roşu aprins, omogenă strălucitore foarte atractivă. Pulpă fermă, parfumată şi acidulată. Calităţi gustative excelente (foarte bun echilibru zahăracid), foarte apreciată de consumatori pentru calităţile sale vizuale şi gustative.

Gariguette.

Rezistenţă: Oidium (Sphaerotheca macularis) – sensibilă pe frunze, puţin sensibilă pe fruct, Phytophtora cactorum – sensibilitate mijlocie, Antracnoză (Colletotrichum acutatum) – sensibilitate mijlocie, Botrytis cinerea – puţin sensibilă.

‹ adv ›

Fiziologie – Adaptare: Polen de bună calitate. Evitaţi densitatea mare din cauza puterii sale de creştere şi a sensibilităţii sale la Oïdium.

Potenţial de productivitate: Cu inflorescenţe grupate. Randament mijlociu: 400 până la 700 gr/plantă. Greutatea mijlocie de 13 până la 15 gr/fruct. Culegerea uşoară, coacerea la mijlocul lunii mai, epoca de recoltare – luna mai.

Ciflorette

Soi foarte timpuriu cu o creştere destul de viguroasă, frunziş uşor lăsat în jos. Fructul: Fruct este alungit, ovoid foarte regulat cu o culoare de la oranj la roşu cărămiziu. Fermitate şi conservare bună, superioară faţă de Gariguette. Foarte apreciată de consumatori pentru calităţile sale gustative, pulpă fină şi suculentă, gust şi parfum excelent (foarte bun echilibru între dulceaţă şi aciditate).

‹ adv ›
Ciflorette.

Rezistenţă: Oïdium (Sphaerotheca macularis) este puţin sensibil, Phytophtora cactorum sensibilitate mijlocie, antracnoză (Colletotrichum acutatum) sensibilitate mijlocie.

Fiziologie – Adaptare: Acest soi are o toleranţă bună la temperaturile joase ușor se adaptează în câmp deschis. Necesarul de frig este de 700 ore. Este sensibil la temperaturi înalte.

Potenţial de productivitate: Randament ridicat: 400 până la 700 gr/plantă cu o greutatea mijlocie 17 gr/fruct. Epoca de recoltare este luna mai.

Candiss

Soi sezonier cu creştere înaltă şi viguroasă. Frunziş foarte verde cu o densitate medie. Se obține o calitate a fructelor foarte bună cu condiția polenizării florilor cu ajutorul bondarilor.

Candiss.

Fructul: Fruct este de formă conică alungită regulată, culoare roşu aprins strălucitor. Fruct ferm, prezentând un foarte bun nivel de păstrare. Calităţi gustative excelente, gust constant, dulce puţin aromatizat.

Rezistenţă: Oïdium (Sphaerotheca macularis): sensibilă toamna, sensibilitate medie primăvara. Phytophtora cactorum: sensibilitate mijlocie. Antracnoză (Colletotrichum acutatum): sensibilitate mijlocie.

Fiziologie – Adaptare: Polen de bună calitate. Evitaţi densitatea mare din cauza puterii sale de creştere şi a sensibilităţii sale la Oïdium. Necesar de frig: în jur de 900 ore. Potenţial de productivitate: Procentul de fructe comercializabile foarte ridicat, cu puţine fructe deformate.

Randament ridicat: 600 până la 800 gr/plantă cu o greutatea mijlocie de 18 până la 20 gr/fruct. Rapiditatea de culegere ridicată și coacerea la sfârșitul lunii mai. Epoca de recoltare: mai – iunie.

Elsanta

Soi sezonier, plantă viguroasă, semi-verticală, tija florală lungă şi solidă.

Fructul: Formă conică regulară, de mărime mijlocie până la mare, culoare roșie-oranj spre roşie cărămiziu, destul de omogenă. Epiderma rezistentă, fermă, suculentă, parfumată, cu aromă agreabilă. Este pretabil la păstrare.

Elsanta.

Rezistenţă: Oïdium (Sphaerotheca macularis): sensibilă toamna, sensibilitate medie primăvara. Phytophtora cactorum: sensibilitate mijlocie. Antracnoză (Colletotrichum acutatum): sensibilitate mijlocie. Sensibil la ofilirea plantelor în perioada recoltării.

Fiziologie – Adaptare: Este un soi polivalent, bună adaptare pe câmp deschis şi închis. Productivitate: Soi sezonier, înflorirea etalată, cu un randament înalt: 600 gr până la 1 kg/ plantă. Greutatea mijlocie: 15 până la 17 gr/ fruct, se recoltează foarte uşor. Epoca de recoltare: luna iunie.

Senga Sengana

Un soi renumit şi apreciat în toată lumea datorita aromei deosebite a fructelor. Fructul: Fructele mari au un gust foarte dulce şi o aromă particulară. Pulpa este roşu închis, consistentă dar în acelaşi timp suculentă. Conținutul mare de fructoză și aroma deosebită îl fac ideal pentru dulcețuri, marmelade etc.

Senga Sengana.

Rezistenţă: Este un soi deosebit de rezistent la boli, se pretează foarte bine pentru grădini putând fi cultivat cu succes în sistem ecologic.

Fiziologie – Adaptare: Planta crește viguros formează o tufă compactă aproape vertical cu pețiolul frunzelor lung. Inflorescențe bogate cu număr mare de flori autofertile, legare bună.

Potenţial de productivitate: Un soi foarte productiv, fructele pot fi folosite proaspete, congelate sau prelucrate. Maturitatea de recoltare: este un soi semitardiv se coace la mijlocul spre sfârșitul lunii iunie. Dezavantajul acestui soi este că nu se păstrează foarte bine în stare proaspăta, este bine sa fie prelucrat în 1-2 zile de la recoltare.

Camarosa

Soiul californian Camarosa este răspândit și apreciat în multe arii europene. Fructul: de dimensiuni mari (media peste 25 gr.), cu forma lungă conică, consistența este medie, culoarea exterioară este un roșu strălucitor cu o pulpă de culoare roșie. Camarosa are excelente caracteristici organoleptice, cu o bună perioadă de păstrare. Cu un randament ridicat de fructificare.

Camarosa.

Rezistenţă: Oïdium (Sphaerotheca macularis) este puţin sensibil, Phytophtora cactorum sensibilitate mijlocie, antracnoză (Colletotrichum acutatum) sensibilitate mijlocie.

Fiziologie – Adaptare: Tip de plantă: este viguroasă și foarte productivă, cu frunze mari. Camarosa este un soi de căpșuni adaptat la condițiile climatice continentale. Înflorire și perioada de recoltare: florile au o coroana mare si sunt numeroase, cu polen viabil, parfum puternic. Este un soi timpuriu.

Productivitate: Perioada de recoltare este timpuriu. Soiul are un bun comportament vegetal – productiv, asociat cu fructe extrem de coerente și de bună calitate, păstrare bună după recoltare, rezistență ridicată la transport. Excelent și pentru prelucrarea industrială.

Marmolada

Soi italian, extins în cultura în anul 1989. Soi foarte productiv. Fructul: Fructul este mare, de formă cuneiformă, cu caliciul înglobat în pulpă. Fructele secundare conic alungite, prezintă forma regulată. Culoarea fructelor roșu sau roșu intens, strălucitoare. Achenele situate la suprafața pulpei. Culoarea pulpei este roșu portocaliu, fermitate medie și gol interior mic. Gust bun echilibrat, aroma intensă.

Marmolada.

Rezistenţă: Sensibil la bolile de colet.

Fiziologie – Adaptare: Formează un număr mare de ramificații, cu vigoare medie către mare.

Productivitate: Coacere medie. Producția medie pe planta – 800 g, greutatea medie a fructului 20-23 gr., uneori până la 35-40 gr. Soi apreciat pentru marea sa productivitate, forma și mărimea fructului și manifestarea potențialului de cultura și calității fructului, în diverse modalități de cultură. E un soi de sezon cu coacerea târzie, perioada de fructificare iunie-iulie.

Charlotte

Soi remontant.

Vegetaţia: Tufă mai degrabă împrăştiată şi joasă, putere de creștere şi densitate medie. Frunză verde şi netedă cu marginea dinţată. Lance florală solidă şi moderat ramificată.

Fructul: Formă regulată, bombate, roşu aprins, foarte atractive. Bună rezistenţă a epidermei, foarte bună conservare şi ţinut al fructelor. Aciditate scăzută, foarte apreciată de consumatori pentru calităţile sale gustative.

Charlotte.

Rezistenţă: Oïdium: toleranţă bună pe Frunze, puţin mai slabă pe fructe, Phytophtora cactorum: tolerantă, Antracnoză inimii (Colletotrichum acutatum): rezistenţă moderată, Rhizopus fragariae: puţin sensibil.

Fiziologie – Adaptare: Puţin exigentă la elementele fertilizante, bine adaptată la plantarea pe câmp deschis cu condiţia unei fertilizări și irigări bune.

Productivitate: Flori regulate, de producţie continuă. Producţia posibilă de 700 – 1200 g/plantă. Procentul de fructe comercializabile mare (75-80%). Greutate medie: între 14 şi 16 g/fruct, stabilă în timpul recoltării, epoca de recoltare: 01.06 – 30.10.

© Buletin inovaţional pentru producătorii de fructe, legume și furnizorilor de servicii agricole din Republica Moldova editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›