Roboții agricoli pot lucra 24 din 24, fără întrerupere, și ei nu au nevoie de vize, scrie vedomosti.ru.
În viitorul apropiat, în fermele din Marea Britanie pot să apară noi lucrători. Aceștia vor fi capabili să lucreze fără întrerupere zi și noapte, dar cel mai important – ei nu au nevoie de vize. Profesorul Pal Johan From de la Universitatea din Lincoln a prezentat recent fermierilor pe un astfel de muncitor – robotul agricol Thorvald. Potrivit cercetătorilor acești roboți ar trebuie să compenseze lipsa de lucrători în ferme, care se va agrava și mai mult după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
„Acesta este principalul factor motivant al nostru și un subiect de îngrijorare“, – susține profesorul From.
Robotul Thorvald este amplasat pe un cadru dreptunghiular și se deplasează pe roțile largi, controlate de un dispozitiv special – joystick – care sunt folosite de obicei la controlul jocurilor video. Thorvald a însușit deja unele funcții simple, dar importante: de exemplu, el poate să aducă platforme speciale cu tufe de căpșuni culegătorilor de fructe, astfel aceștia nu mai sunt nevoiți să meargă prin tot câmpul. Pe timp de noapte robotul poate să lumineze plantele cu lumina ultraviolet pentru a combate dăunătorii.
From si colegii săi de la Universitatea Lincoln și Universitatea Norvegiană de Științe Biologice au primit un grant de la una dintre cele mai mari companii de producție din Marea Britanie și cred că îl vor utiliza pentru a crea o serie de roboți Thorvald care vor putea funcționa autonom.
„Ei au un potențial foarte mare pentru a efectua diferite sarcini în sectorul agricol“, – a spus From.
Totuși, este discutabil dacă acest potențial va fi realizat în scurt timp. Fermierii nu vor cumpăra acești roboți, dacă nu se vor convinge de rentabilitatea acestora. Sunt și momente tehnice: e nevoie de câțiva ani dacă nu chiar zeci de ani pentru ai învăța pe roboți să culeagă fructe și pomușoare moi la fel de repede și atent cum o fac oamenii.
Compania britanică Garford Farm Machinery deja produce roboți care elimină buruienile în câmpurile agricole, cu ajutorul senzorilor aceștia identifică plantele bune și prelucrează solul în jurul lor. Roboții mai sunt folosiți și în depozite pentru produse alimentare. Fermierii din Statele Unite se tem că se vor ciocni cu lipsa lucrătorilor sezonieri din cauza politicii președintelui Donald Trump în privința limitării fluxului de migranți din Mexic. Totodată start-upul din California Blue River Technologies a atras 17 milioane de dolari de la cei mai mari producători agricoli și a fondurilor de capital de risc pentru dezvoltarea roboților agroindustriali. În Japonia, roboții cresc salata verde. Toate acestea, potrivit britanicilor, vor duce inevitabil la utilizarea pe scară largă a roboților în agricultură și Brexit-ul doar va oferi un impuls suplimentar în aceasta direcție.
„Ei nu știu ce se va întâmpla în doi sau trei ani, din cauza aceasta și se enervează“ – a spus From despre compania care finanțează acest proiect și care poate deveni mai mult decât un experiment interesant de laborator.
În doi sau trei ani Marea Britanie trebuie să părăsească oficial Uniunea Europeană, iar fermierii britanici ar putea să piardă zeci de mii de muncitori din Europa de Est.
22.517 de persoane din alte țări ale Uniunii Europene au lucrat în fermele britanice, potrivit datelor guvernului Marii Britanii din 2015. Ceea ce constituie o cincime din totalul lucrătorilor în acest domeniu. Cota acestor lucrători ajungea până la 38% în sectorul producției alimentare. Potrivit asociațiilor industriale, cifrele reale sunt chiar mai mari.
În comitatul Lincoln, unde au votat cei mai mulți la referendumul din iunie pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, deja se simte o lipsă de lucrători agricoli – parțial din cauza ostilității față de migranți, care a crescut în timpul campaniei Brexit, dar și pentru că a scăzut lira sterlină. Astfel Marea Britanie a devenit mai puțin atractivă pentru muncitorii migranți din UE.
„În industrie s-a observat aceasta schimbare și au început să bată alarma. Și agricultura și industria alimentară sunt în prezent în căutarea unor alternative” – a spus Saymon Pirson, directorul Institutului Lincoln pentru Tehnologie agro-alimentară.
Institutul intenționează să construiască o clădire nouă pentru domeniul de robotică în valoare de 1 milion de lire sterline – subvenție primită din partea UE.
Pe viitor, fermierii vor fi un fel de „păstori cu turme de roboți“, a menționat Tom Duckett unul dintre creatorii robotului Thorvald. De exemplu este destul de ușor de a automatiza culegerea culturii de porumb. Mai complicat este procesul de culegere selectiv: robotul ar trebui să poată cu ajutorul senzorilor să identifice fiecare fruct în parte și să determine gradul de coacere, și apoi să-l culeagă fără ca să-l strice. În același timp, există o diferență semnificativă între culegerea, de exemplu, a unui broccoli mare și solid, și căpșunii pe care oamenii o culeg fără a atinge fructele acesteia.
„Aș spune că roboții vor putea să culeagă [căpșuni] la fel de repede ca oameni în 10-20 de ani. Cu zmeură e mult mai greu”, a spus From.
Potrivit lui Pearson, roboți se vor învăța să culeagă căpșuni mult mai rapid – în 5-10 ani, dar el, totuși, consideră că munca muncitorilor culegători este una complicată.
„Ei au salarii mici, dar o calificare înaltă“, a conchis Pearson.
Comentarii