‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaÎn Moldova ar putea fi creat un centru de reproducere a zimbrilor

În Moldova ar putea fi creat un centru de reproducere a zimbrilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acum 12 ani, în ţara noastră au fost aduşi primii zimbri, dar între timp populaţia acestora nu a devenit atât de mare precum se aştepta.

Şi asta din cauza că frecvenţa natalităţii acestor animale este destul de scăzută, în plus, la noi în ţară s-au născut doar masculi. Acum autorităţile sunt în căutare de femele de zimbri peste hotarele ţării, pentru a echilibra populaţia.

În august 2005, trei zimbri au fost aduși în Republica Moldova în baza unui acord interstatal cu Polonia. Ghinion însă, ajunși la vârsta de înmulțire, zimbrii au dat naştere doar puilor de sex masculin, fapt care reduce semnificativ șansele de înmulțire rapidă a acestor animale pe teritoriul ţării noastre, transmite TRM.

‹ adv ›

În prezent în Pădurea Domnească sunt întreţinuţi cinci zimbri, un mascul, două femele şi doi pui. Zimbrii trăiesc după un gard de bârne de stejar și plasă metalică, într-o volieră ce depășește 32 de hectare.

„Anii precedenţi ne arată că aceste două femele care sunt în rezervaţie au adus pe lume doi zimbri şi ambii sunt masculi. Este necesar pentru noi să găsim soluţii de îmbinare a sângelui, pentru a nu risca de a avea un produs cu mai puţine şanse de a supravieţui. Se duc tratative cu Polonia şi alte ţări”, a menționat viceministrul Mediului, Victor Morgoci.

Zimbrii sunt principala atracţie turistică a rezervaţiei. În ultimii 12 ani, numărul vizitatorilor a crescut de la o mie la șapte mii, pe an. Directorul rezervaţiei speră să atragă şi mai mulţi turişti, odată cu crearea aici a unei filiale a Centrului european de înmulţire a zimbrilor. Până atunci se caută femele.

„Iniţiem un proiect ca să creăm la noi în rezervaţie un centru de reproducere a zimbrului, ca să-i conferim un statut internaţional, ca să fie o pepinieră pentru a reproduce zimbrul şi a presta puietul în alte rezervaţii din Europa”, a spus directorul rezervației „Pădurea Domnească”, Sergiu Bucătaru.

Zimbrii au dispărut din pădurile Moldovei încă la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Specia este pe cale de dispariţie şi este înscrisă în Cartea Roşie. În prezent, în lume, populaţia de zimbri numără circa trei mii de exemplare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›