Compania VinDacia Holdings din Albuquerque, New Mexico (SUA), a achizitionat firma Speed SRL, care detine Casa de Vinuri Husi, una dintre cele mai mari şi cunoscute crame din Moldova, anunță Mold-Street.
Compania americană, care il are ca preşedinte pe Rowland Hill, care a condus anterior mai multe companii active pe piaţa băuturilor alcoolice din SUA, are ca obiect de activitate promovarea şi exportul vinurilor românesti pe piaţa americană.
Rowland Hill mai este și CEO al Aztec Spiritis din Santa Fe (New Mexico), companie care produce whiskey-ul și vodca Dire Wolf.
Planurile americanilor
„Actele au fost deja semnate, însă tranzacţia va fi finalizată la sfârşitul lunii viitoare. Eu voi avea un contract de colaborare cu noii investitori şi voi continua să ma ocup de companie”, a declarat, pentru revista Trends HRB, fostul proprietar al Speed, Serghei Bunescu.
Omul de afaceri, originar din Republica Moldova a declarat că, după preluare, Casa de Vinuri Huşi va începe să livreze vinuri către SUA, piaţă pe care nu era prezentă.
Noii proprietari susţin că vor continua investiţiile în plantările de viţa de vie, în modernizarea şi creşterea capacităţii cramei de vinuri. De asemenea, americanii vor achita şi ultimele datorii către creditorii Speed, astfel ca la următoarea întalnire a acestora, care va avea loc în luna octombrie, compania va ieşi din insolvenţă, mai susţine Serghei Bunescu.
Cramele Huși, au în portofoliu branduri ca Busuioaca de Bohotin, Dealurile Hușilor, Castelul Dintre Vii, Mihai Viteazul, Inima de Haiduc, Zghihara de Huși şi exporta anual 25-30% din producţia totală de vin în ţări din Europa Centrală şi Occidentală, precum şi în China.
A şaptea vinărie după vânzări în România
Compania a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 40 de milioane de lei (circa 10 milioane de de dolari), în crestere cu 36% faţă de anul 2015, fiind al şaptelea producator de vinuri din România în funcţie de încasări.
Deşi în insolvenţă, compania este pe profit din anul 2012.
Casa de Vinuri Husi deţine 200 de hectare de vita de vie in zona Dealurile Husilor. Alte 70 de hectare au fost recent replantate, dar nu sunt încă pe rod, iar 180 de hectare urmeaza sa fie replantate în următorii ani.
Crama are o colecţie impresionantă de vinuri vechi, de toate soiurile şi din toate podgoriile. În colecţie sunt peste 250.000 de sticle de vin, adunate de-a lungul timpului.
Crama şi podgoriile au fost preluate de omul de afaceri Serghei Bunescu în anul 1994, unde se stabilise cu traiul şi se căsătorise.
„Tradiţia şi pasiunea pentru vinuri o am din familie, din străbuni, toţi ai mei au produs vin. În 1990 după revoluţie am trecut primul Prutul, pentru că aici îmi sunt rădăcinile, neamul. M-am căsătorit la Huşi şi am pornit de la zero. În 1992 am avut o comandă mare de vin pentru Rusia şi am decis să facem o companie şi am creat un brand, un nume, Casa de Vinuri Huşi”, a declarat anterior pentru Mediafax. Serghei Bunescu.
De notat că şi alţi vinificatori din Republica Moldova deţin crame şi podgorii în România.
Comentarii