miercuri, 4 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Fermierii de pe ambele maluri ale râului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor autohtoni...

FOTO. Fermierii de pe ambele maluri ale râului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor autohtoni de floarea soarelui si porumb

Recomandate

Agricultura poate aduce profit si fără daună mediului. Un grup de fermieri de pe ambele maluri ale râului Nistru s-au convins de acest lucru, vizitând 2 loturi demonstrative de comportare și testare a hibrizilor autohtoni cu utilizarea bunelor practici agricole, prietenoase mediului. Patru asociații de pe malul drept și stâng al râului Nistru au stabilit un parteneriat comun, pentru a promova agricultura ecologică. Cooperarea a fost stabilită în cadrul Programului finantat de UE „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Fermierilor le este tot mai greu să facă față capriciilor vremii. Culturile alimentare devin tot mai expuse în fața hazardurilor naturale imprevizibile – a secetei, sau, dimpotrivă, a ploilor abundente. În aceste condiții se apelează la hibrizi, care sunt mai rezistenți la schimbul de condiții meteo, dar și mai productivi.

Savanții Institutului „Selecția” și ai Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” au demonstrat fermierilor soiuri autohtone de hibrizi de floarea soarelui și de porumb. Loturile au fost create cu scopul de a monitoriza comportarea hibrizilor pe vreme de secetă, ploi, boli și de a afla care este productivitatea lor.

„Deja putem deduce că acești hibrizi și-au demonstrat rezistența la secetă și boli”, au menționat unanim fermierii.

„Ne-am convins că productivitatea hibrizilor nu scade, chiar dacă nu s-au folosit chimicale – pesticide, sau ierbicide. Lucrările agricole de îngrijire au fost efectuate manual. Putem vedea că pe aceste loturi demonstrative, în comparație cu celelalte, rezultatele sunt chiar și mai bune”, a spus Victor Cimpoies, conducătorul Asociației Obștești „CUTEZATORUL”.

„Vom prelua pe malul stâng experiența de colaborare cu instituțiile științifice, de creare sau organizare a loturilor demonstrative”, a conchis Veaceslav Bejenari, conducătorul Asociației Obștești „Vitality” din stânga Nistrului.

Platforma de cooperare în domeniul promovării agriculturii ecologice pe ambele maluri ale râului Nistru este realizată în cadrul Programului finanțat de UE „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentantilor autoritătilor locale, mediului de afaceri si societătii civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor si îmbunătătirii infrastructurii sociale.

Agrobiznes
Agrobiznes
Portalul agricol #1 în Moldova

Citește și ›

Advertoriale