‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDicționar de bază pentru iubitorii de vin

Dicționar de bază pentru iubitorii de vin

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

„Dacă lipsește vinul, lipsește tot”, spune un proverb latin, iar noi moldovenii se pare că am preluat obiceiul și am transformat vinul într-o cultură aparte. Nu toți avem experiența unui oenolog și nu putem cunoaște termenii sofisticați folosiți de acesta. Dar în calitate de iubitor de vin e bine să cunoașteți următoarele noțiuni:

Aciditatea

Vinurile conțin diverși acizi, inclusiv acizii tartric, malic și citric. Aciditatea ajuta la păstrarea prospețimii și echilibrului. Un vin cu mult acid poate avea un gust înțepător, unul cu prea puțin acid poate fi slab și neplăcut la gust.

Barrique

Este un butoi mic din stejar care diferă de la o regiune viticolă la alta. Capacitatea standard este de 228 l.

Buchet

‹ adv ›

Termenul buchet, folosit în descrierea vinurilor, desemneaza impresia generală pe care o lasă substanțele aromate și mirosul unui vin matur.

Brut

Este un termen folosit de francezi pentru a descrie cele mai seci șampanii.

‹ adv ›

Catifelat

„Catifelat” desemnează vinul roșu, cu gust slab și armonios, care conține un raport echilibrat de alcool și extracte.

Decadent

Un vin decadent este un vin opulent, căruia îi simți toate aromele de fructe, cu un buchet larg și o textură bogată. Un vin de lux este un vin decadent.

Demidulce

Vinul demidulce este o denumire legată de gust. Conține între 12 și 50 grame de zahăr la un litru de vin.

Demisec

Vinurile din această categorie sunt catalogate ocazional, pe etichetă, ca dulci-amare. Conținutul de zahăr este de obicei între 12 și 18 grame per litru.

Dulce

Vinul dulce conține peste 50 de grame per litru.

Gust de plută

Vinul cu gust de plută este alterat din cauza unui dop de plută. Acest neajuns se recunoaște printr-un gust și miros neplăcute și este cauzat de ciuperci de mucegai, care s-au fixat în timpul fabricării dopului de plută.

Kadarka

Este cel mai faimos soi roșu al Ungariei. Cultivat și în țările vecine (inclusiv România), acest soi se pare că și-ar avea originea la granița dintre Albania și Muntenegru.

Lafite

Chateau Lafite Rothschild – unul dintre cele mai mari nume din lumea vinului. Este o vie de 90 ha cuprinzând soiurile Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot și Petit Verdot, care produce circa 35 de mii de sticle pe an, cele mai scumpe din lume.

Persistența unui vin

Este vorba despre calitatea unui vin ale cărui senzații gustative persistă într-un mod agreabil la nivel gustativ. Dacă buchetul unui vin este rezultatul unor elemente volatile, senzațiile gustative provin din componentele non-volatile (adica zahăruri, taninuri, acizi și săruri).

Un vin „lung” este acel vin a cărui persistență se simte timp îndelungat; pe când un vin „scurt” este întotdeauna un vin oarecare, lipsit de personalitate

Remuiaj

Este operațiunea de rotire a sticlelor de spumant cu scopul de a aduna sedimentele în gâtul acestora. Operațiunea este de lungă durată, minuțioasă și se încheie cu degorjarea buteliilor unde presiunea naturală aruncă sedimentele afară împreună cu o cantitate redusă de vin.

Rose

Vinurile de culoare roz sunt situate între vinul roșu și cel alb. Se produce prin amestecarea vinurilor roșii cu cele albe.

Sabrer

Deși de multe ori îl găsim greșit „sabler”, acest termen definește una dintre cele mai spectaculoase operațiuni care se pot executa într-un restaurant: deschiderea sticlei de șampanie cu sabia. Evident, această demonstrație de măiestrie nu se poate face oricând și oriunde.

Sec

Vinul sec conține până la 4 grame de zahăr per litru.

Taninurile

Taninurile sunt substanțele care există în mod natural în struguri, în special în pelițele, sâmburii și ciorchinii de struguri. Aceștia sunt foarte importanți în compoziția vinului roșu, asigurându-i structura, greutatea dar și ajutându-l să se maturizeze în sticlă.

Tulburelul

Este vinul în curs de desăvârșire a fermentației alcoolice, neseparat de drojdie, cu o tărie alcoolică de minim 8,5%. Acesta poate fi pus în consum până la sfârșitul anului calendaristic.

Vermutul

Este băutura aromatizată obținută din vin cu adaos de acool alimentar, zaharoză, caramel și extrase din plante admise de legislația sanitară. Tăria alcoolică dobândită a vermutului este de minim 15% în volume.

Primul festival al deliciilor oeno-gastronomice din regiunile cu Indicație Geografică Protejată (IGP) ale Moldovei

Pe 26 august 2017, la Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32), puteți participa la o sărbătoare a gustului, aromelor și tradițiilor autohtone, destinată întregii familii.

Festivalul „DeVin&DeGust” este primul eveniment care celebrează Vinul Moldovei asortat cu bucate tradiționale și cultura specifice fiecărei regiuni cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din țara noastră.

Evenimentul este centrat pe cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei, pentru care în cadrul complexului va fi rezervată câte o zonă cu tematică specială.

Mai multe detalii despre eveniment găsiți aici.

 

Portalul Agrobiznes și site-ul stirilocale.md sunt Parteneri Media ai festivalului „DeVin&DeGust”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›