‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMai mulţi fermieri din raionul Cimişlia au aflat metodele eficiente ale cultivării legumelor în...

Mai mulţi fermieri din raionul Cimişlia au aflat metodele eficiente ale cultivării legumelor în sol protejat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La un seminar de informare şi promovare, organizat vinerea trecută în localitatea Satul Nou din raionul Cimişlia, a fost demonstrată eficienţa cultivării legumelor în sere. Evenimentul s-a desfăşurat cu susţinerea financiară a Agenţiei pentru Consultanţă şi Şcolarizare în Agricultură (ACSA) în cadrul subcomponentei „Servicii de Consultanţă cu privire la adaptarea la schimbările climatice adverse”.

Câteva zeci de persoane din diverse comunităţi ale raionului Cimişlia – Gradişte, Gura Galbenei, Ialpujeni, Cenac, Selemet etc. – s-au adunat în sala mare a casei de cultură din Satul Nou, unde au participat la seminarul respectiv. Tema acestuia a fost „Măsurile de adaptare la consecinţele negative ale secetei şi ale temperaturilor joase asupra legumelor în sol protejat ca urmare a utilizării irigării prin picurare, sistemelor de încălzire şi de ventilare, precum şi a plasei de umbrire„.

În debutul şedinţei, un cuvânt de salut a adresat asistenţei Natalia Chistol, primăriţa satului. „Nu întâmplător localitatea noastră a fost aleasă pentru acest seminar, a spus dânsa. Colaborăm cu ACSA din 2001. Fermierii noştri au acumulat o bogată experienţă la cultivarea legumelor atât în sol închis, cât şi pe terenurile descoperite, implementând până acum cinci proiecte. Iată că şi în prezent legumicultura ocupă la Satul Nou o suprafaţă de peste 10 hectare”.

‹ adv ›

În scopul soluţionării multiplelor probleme cu care se confruntă producătorii de legume, edilul a lansat apelul de a crea şi la nivel local, şi la cel raional, asociaţii ale acestora.

În cadrul părţii teoretice, Nicolae Gujuman, coordonator de proiect la Organizaţia Obştească „Info-Agro-Consult” din oraşul Cimişlia, a vorbit, mai întâi, despre instalarea şi exploatarea sistemului de încălzire în sol protejat, despre modelarea parametrilor de microclimă în sere la cultivarea legumelor ca metodă de atenuare a riscurilor de hazarduri naturale – a secetei şi temperaturilor joase.

În continuarea intervenţiei sale, Nicolae Gujuman s-a oprit asupra modalităţilor de instalare şi folosire a reţelelor şi echipamentelor de irigare, a povestit despre regimurile moderne de irigare prin picurare necesare menţinerii parametrilor de microclimă la cultivarea legumelor în sol protejat pentru atenuarea consecinţelor negative ale secetei.

‹ adv ›

La seminar a fost prezent şi Savelie Pomujac, şeful Direcţiei agricultură şi alimentaţie a Consiliului Raional Cimişlia, care a informat audienţa despre programele de susţinere a sectorului agrar.

A urmat partea a doua, cea practică, în care legumicultorii s-au deplasat la sectorul demonstrativ al Gospodăriei ţărăneşti „Chistol Nicolae”. Aici, ei au luat cunoştinţă de procedeele de folosire a sistemului de încălzire a solului din cele şase sere existente pe bază de diverse tipuri de combustibil – lemne, cărbuni şi gaze naturale.

Tânărul antreprenor Nicolae Chistol a relatat cu lux de amănunte nu numai despre aceasta, dar şi despre metodele sale de activitate privind creşterea răsadului de legume pentru comercializare, dar şi cultivarea propriu-zisă a salatei, roşiilor, castraveţilor pe o suprafaţă totală de peste 3000 de metri pătraţi, acoperită cu peliculă de polietilenă. Gazda a răspuns cu plăcere la multe întrebări ale colegilor.

‹ adv ›

Sursa: gazetadesud.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›