În raionul Telenești, cinci localități au beneficiat de suportul Uniunii Europene instalând prin intermediul Proiectului „Energie și Biomasă” centrale termice pe bază de biomasă. Acum peste 11 mii de persoane se bucură de căldură eco.
Managerii de instituții publice și autoritățile locale din raionul Telenești au discutat cu reprezentanții Proiectului „Energie și Biomasă” despre durabilitatea centralelor termice, operarea în siguranță a acestora și asigurarea calității biocombustibilului procurat.
Președintele raionului Diana Manoli a făcut referire la faptul că în Republica Moldova, care fiind un stat dependent de importul de energie, ar trebui să se acorde prioritar atenție proiectelor ce implică diversificarea surselor energetice, inclusiv la nivel de administrație locală, cât și la nivel instituțional. Totodată, studiile efectuate, demonstrează că biomasa este cea mai viabilă și ușor acceptabilă sursă de energie.
„În raionul Telenești au fost instalate sisteme termice pe bază de biomasă în 6 instituții publice, fapt care a dus la sporirea simțitoare a consumului de energie din biomasă în localitățile rurale, în același timp acest lucru generează încurajarea dezvoltării piețelor locale de producere a energiei. La moment de sisteme termice pe bază de biomasă beneficiază: Gimnaziu Chiștelnița, Sărătenii Vechi; grădinița și Centrul de artă și Tehnologii din Verejeni; grădinița nr. 4 și Centrul Multifuncțional din Telenești, Centrul de sănătate Căzănești, în total fiind încălzită o suprafață de 13046 m2, beneficiari direcți fiind 11204 de persoane, dintre care 1208 sunt copii. În cadrul aceluiași proiect în raion avem implementate două parteneriate publice private, în cadrul cărora au fost date în exploatare două linii de producere a brichetelor și peleților”, a spus Diana Manoli.
Proiectul Energie şi Biomasă este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Comentarii