‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrincipalele idei de la Primul Forum Agricol Transfrontalier UFMR

Principalele idei de la Primul Forum Agricol Transfrontalier UFMR

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Prima ediţie a Forumului Agricol Transfrontalier al Uniunii Fermierilor din Republica Moldova şi România, care s-a desfăşurat, vineri, 10 noiembrie curent la Chişinău a adunat circa 200 de participanţi de pe ambele maluri ale Prutului. Prezenţi la eveniment oficialii au remarcat că apreciază numărul mare de fermieri şi interesul manifestat prin prezența acestora, cât şi deschiderea producătorilor de a se asocia şi a crea reţele comune pentru modernizarea şi dezvoltarea sectorului agricol.

Organizat la iniţiativa Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP) şi susţinut de Federaţia Naţională a Fermierilor din Republica Moldova şi Federaţia Pro-Agro România Forumul a avut ca scop principal consolidarea comunității de specialişti şi entuziaşti din agricultură.

Alexei Repede, preşedintele AOAMP a comunicat în cuvântul de deschidere:

„(…)Trăim astăzi într-un declin economic cauzat de indiferenţa mai multor actori de pe arena social-politică din Republica Moldova. Ţara noastră rămâne a se plasa pe locul 45 din Europa, potrivit PIB-ului pe cap de locuitor. Conform datelor oferite de Biroul Naţional de Statistică, declinul PIB-ului este o consecinţă a decalajului enorm dintre importul de bunuri, care a crescut cu 11,4% în 2017, şi exportul de bunuri, care s-a majorat cu doar 7,3%. Astăzi, ne-am adunat la acest eveniment ca să discutăm despre provocările din sectorul agricol la nivel naţional. Cred că împreună putem crea strategii de consolidare în domeniul agriculturii, care nu vor rămâne doar la nivel de schiţă de proiect, ci se vor regăsi în soluţionarea diferitor probleme identificate în agricultură, totodată, astfel, vom motiva viitorii specialişti de a rămâne aici în ţară şi de a-şi crea un viitor acasă”, a conchis domnul Repede.

‹ adv ›

Eforturile comune a fermierilor, pe de o parte şi a structurilor responsabile de elaborarea şi implementarea politicilor, pe de altă parte vor contribui mai eficient la soluţionarea problemelor cu care se confruntă agricultorii din Moldova.

„(…)Vă asigur, că România va continua să ofere sprijin prin informaţii şi specialişti, ţinând cont de interesul manifestat de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al Republicii Moldova. Remarc interesul major pe care îl are acest eveniment şi îmi exprim speranţa că pe durata acestuia veţi avea posibilitatea de a stabili relaţii reciproc valoraose care se vor transforma în contracte concrete, avantajoase pe ambele maluri ale Prutului. Şi cu acest prilej vreau să vă asigur de faptul că România rămâne, în continuare, un susţinător ferm şi vocal al parcursului european al Republicii Moldova. Vă doresc un eveniment de succes, care să aibă o aplicabilitate practică de valoare”, a exprimat E.S. Daniel Ioniţa, Ambasador al României în Republica Moldova, prezent la eveniment.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii din România, Claudiu Sorin Roşu Mareş a expus că iniţierea unui astfel de forum transfrontalier este o acţiune demnă de toată lauda.

„Satul nu poate fi ignorat şi lăsat pradă pentru că el este cel care a dat naştere veşniciei şi cel care ne obligă să reacţionăm ferm. Mediul rural are nevoie de adevăraţi arhitecţi care să poată să îmbine trecutul cu viitorul, prezentul cu oportunitatea…. şi aceşti arhitecţi îi regăsesc în această sală şi nu numai, sunt toţi acei care muncesc pentru binele oamenilor, patriei lor. Autorităţile publice au obligaţia de a iniţia şi a pune în aplicare soluţii la ceea ce agricultorii şi satul reclamă, respectiv la ceea ce fermierii identifică şi aşteaptă, reponsabilitate şi operativitate”. (…)

‹ adv ›

Pe finalul axei de inaugurare a Forumului, Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Republica Moldova a specificat despre importanţa interacţiunii dintre fermierii din Moldova cu cei din România pentru a identifica soluţii şi aceste soluţii să fie înaintate autorităţilor competente.

„Ne-am propus să discutăm pe şase domenii prioritare din agricultură. Drept urmare a forumului de astăzi, vom constitui o platformă de comunicare comună sub formă de portal, care va cuprinde informaţii despre cele mai bune practici aplicate în România, accesul la piaţa de desfacere, dar şi alte informaţii utile. Este important, să convingem colegii din România ca ei să investească în Republica Moldova. Sper că forumul de astăzi să fie o statuiere a relaţiilor de parteneriat dintre agricultorii de pe ambele maluri”.

Forumul s-a desfăşurat pe măsura aşteptărilor, iar participanţii au fost apreciaţi pentru implicarea şi dedicaţia manifestată. Astfel, la finalul evenimentului preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro a acordat două premii fiecare a câte 50.000 de lei pentru doi tineri fermieri din Republica Moldova. Aceştia fiind Nicolae Todos şi Vitalie Ciobanu.

‹ adv ›

Alte două premii tot a câte 50.000 lei au fost oferite de către o companie privată la doi producători autohtoni.

În acelaşi context, Valeriu Cosarciuc preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Republica Moldova a menţionat alţi 10 producători agricoli participanţi la Forum pentru perseverenţă şi calitate.

Vă reamintim că Agrobiznes a fost Partenerul Media al Forumului Agricol Transfrontalier UFMR, iar echipa noastră a transmis în direct evenimentul pe internet.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›