‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriViorel Chivriga despre procesul de subvenționare din Republica Moldova

Viorel Chivriga despre procesul de subvenționare din Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură arată că, în 2017, a fost înregistrat un număr record de cereri, dublu față de anul 2016, majoritatea agricultorilor reușind să obțină deja rambursarea investițiilor. Acesta a fost subiectula abordat într-un interviu acordat de către Viorel Chivriga, expert economic la Institutul Viitorul pentru Radio Europalibera.

”Eu consider că numărul mai mare al depunătorilor de cereri indică faptul că există un interes față de fondul de subvenționare. Pe lângă faptul că avem și alte proiecte, programe care sunt în derulare în Republica Moldova pe linia IFAD-ului pe partea ce ține de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, dar și proiecte care sunt parcă mai mici, dar care au o valență foarte mare, cum ar fi „PARE 1+1”, PNAET-ul și multe altele. Deci, asta înseamnă că, totuși, în agricultură sau în mediul rural există un interes sporit față de unele activități economice din agricultură, și nu numai activități economice, dar și unele non-agricole și pe lângă faptul că sunt mai mulți depunători de cereri, asta arată că oamenii încep să cunoască bucătăria care este necesară pentru a pregăti un dosar simplu. Deci, oamenii vin cu dosare fiind mult mai pregătiți și pe lângă faptul că sunt mai mulți depunători de cereri, există și o altă parte a problemei, care începe să fie soluționată – numărul mai mic de dosare care au fost respinse de AIPA practic e dublu față de anul 2016. Asta înseamnă că oamenii învață, ” a comunicat Viorel Chivriga.

Totodată, Asociațiile de fermieri atrag atenția, că subvențiile ajung la aceiași mari producători, chiar dacă procesul s-a desfășurat după un nou regulament în acest an, cu cerințe mult mai clare.

„Aici putem fi parțial de acord cu fermierii, deoarece în 2017 a existat și o dispoziție care practic i-a lăsat mai la o parte pe agenții economici care obțineau cele mai mari subvenții în fond. Pe de altă parte, apar foarte multe entități noi, care sunt conduse de mici fermieri, de femei; sunt foarte multe afaceri de succes care au apărut cu suportul sau grație unor moldoveni care s-au reîntors în țară din exterior și care au venit nu numai cu resurse financiare, dar au venit cu experiență care este foarte utilă și este utilizată aici, în Republica Moldova. Deci, sunt niște schimbări pe care eu le-aș considera calitative, care sunt indirect de la procesul de subvenționare care se derulează din an în an în Moldova”, a mai adăugat expertul.

Amintim că, valoarea fondului de subvenționare în anul 2017 a fost în mărime de 900 milioane de lei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›