‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de pomușoare vor fi susținuți în cadrul proiectelor FAO

Producătorii de pomușoare vor fi susținuți în cadrul proiectelor FAO

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Astăzi, au fost lansate două proiecte ce vor contribui la dezvoltarea rurală și dezvoltarea sectorului pomușoarelor din Republica Moldova. Proiectele vor fi susținute financiar de Organizația pentru Alimentație şi Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), iar acordurile de proiect, în acest sens, au fost semnate în luna noiembrie a anului trecut, comunică MADRM.

Costul total al acestora constituie circa 818 000 de dolari și urmează a fi finalizate în anul 2019.

„Beneficiari care vor participa în implementarea, comunicarea, monitorizarea și evaluarea activităților legate de proiect vor fi fermierii mici și organizațiile fermierilor, care sunt implicați sau au tangență cu producerea de pomușoare în zonele rurale. De asemenea, acțiunile proiectului vor contribui la dezvoltarea capacităților în domeniul agriculturii și politicii de dezvoltare rurală – pentru elaboratorii de politici publice, oficiali locali și alte părți vizate care vor fi implicați în dezvoltarea rurală”, a subliniat Secretarul General de Stat al ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu.

Activitățile proiectelor vor contribui la pregătirea și implementarea planurilor de dezvoltare comunitară pentru trei comunități –pilot, precum și la consolidarea capacității micilor producători de pomușoare.

‹ adv ›

Comunitățile-pilot vor fi selectate în prima fază a implementării proiectului, iar obiectivul este de a le ajuta comunitățile să atragă și să absoarbă finanțare. În baza priorităților identificate, proiectul va permite participanților să solicite finanțare pentru mașini de muls, tractoare, unități de transport sau alte echipamente. Aplicațiile participanților vor fi revizuite în baza copetitivității, iar toate echipamentele achiziționate vor fi utilizate și în scopuri demonstrative și de instruire.

Totodată, în cadrul proiectelor va fi creată prima plantație de material săditor de pomușoare, unde fermierii locali vor învăța să producă material săditor tradițional și soiuri noi îmbunătățite folosind tehnologii inovatoare. Pe câmpurile demonstrative pentru producerea fructelor de pădure va fi observată și testată aplicarea diferitor tehnologii și soiuri. Concluziile observațiilor vor fi reflectate în materialele de instruire și informare și vor fi distribuite pentru a extinde grupul de formatori calificați.

Menționăm, în Republica Moldova sunt circa 100 000 de fermieri, care cultivă pomușoare în parcele mici sau grădini.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›