În ultimii doi ani numărul producătorilor de brichete şi pelete în R. Moldova a crescut de zece ori, ajungînd la 65. Acţiunile care urmează a fi întreprinse pentru a asigura calitatea biocombustibilului produs în ţara noastră au fost discutate de producători şi experţi, întruniţi ieri la un atelier naţional.
Potrivit Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, producătorii de biocombustibil solid din biomasă deţin o capacitate totală anuală de producţie de 120 de mii de tone. Aceasta depăşeşte de circa patru ori necesităţile curente ale centralelor termice pe bază de biomasă instalate în instituţiile publice cu sprijinul financiar al Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”, notează moldpres.
„Republica Moldova şi-a propus ca cel puţin 20% din consumul total de energie să fie acoperit din surse regenerabile. Biomasa este în prezent cea mai valorificată sursă de energie regenerabilă şi totodată cu un mare potenţial pentru ţară. Iată de ce asigurarea calităţii biocombustibilului produs în urma prelucrării biomasei este extrem de importantă”, a declarat Mihai Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.
Conform datelor studiului naţional privind potenţialul de biomasă, energia din biomasă produsă anual în Moldova poate acoperi 22% din necesarul de resurse energetice.
„În următorul sezon de încălzire cel puţin 100 de instituţii publice rurale se vor putea încălzi cu energie din biomasă”, a afirmat Nicolae Zaharia, expert în dezvoltarea afacerilor la Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă”.
Atelierul naţional dedicat calităţii biocombustibililor solizi din R. Moldova a fost organizat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu proiectul nominalizat.
Comentarii