‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 29 aprilie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn anul curent, fructele moldovenești vor fi de o calitate înaltă

În anul curent, fructele moldovenești vor fi de o calitate înaltă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Anul acesta se așteaptă o roadă de fructe care va atinge media anuală de circa 600 de mii de tone. În prezent, în livezile din țară roada este formată, iar fructele vor fi de o calitate înaltă, spun specialiștii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Iurie Mudrea, consultant în cadrul Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, a declarat pentru IPN că unele plante, în anumite zone, sunt afectate de lipsa de precipitații din ultima perioadă. De exemplu, în faza de înflorire a viței de vie este necesară mai multă umeditate pentru formarea bobițelor strugurilor.

Specialistul menţionează că, per total pe țară, în gospodăriile unde se respectă tehnologiile de cultivare a plantelor, probleme generate de lipsa precipitațiilor nu există. Chiar dacă în ultima perioadă temperaturile au fost destul de înalte, acestea nu au depășit pragul maxim de 30ºC, ceea ce nu afectează plantele.

În altă ordine de idei, Iurie Mudrea a menţionat că plantele din prima grupă, păioasele, vor da roadele așteptate, iar celelalte, în funcție de cum va derula situația. În ultima decadă a lunii iunie – prima decadă a lunii iulie va începe campania de recoltare. Acest an agricol este cu aproximativ două săptămâni întârziere.

Referitor la suprafețele culturilor de primăvară, au fost semănate circa 2200 de hectare de grâu de primăvară, 299 de mii de hectare de porumb, 11 500 de hectare de  orz, 19,8 mii de hectare de mazăre, 1,2 mii hectare de fasole, 323 de mii de hectare de floarea soarelui, 17,8 mii de hectare de sfeclă de zahăr, 32 de mii de hectare de soia.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›