‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 ianuarie, 2025
3.3 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Butaşii de viţă de vie crescuţi în Moldova vor putea fi exportați și...

FOTO. Butaşii de viţă de vie crescuţi în Moldova vor putea fi exportați și peste hotare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Guvernului României, a fost inaugurată, la data de 8 iunie curent, sera de aclimatizare și laboratorul de micropropagare pentru producerea viței de vie a Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA).

Starea actuală a viticulturii în Moldova impune utilizarea materialului săditor devirozat, calitativ pentru înfiinţarea plantaţiei viticole. Această necesitate este prezentă nu doar la noi în ţară, dar şi în restul ţărilor lumii, a menționat în cadrul evenimentului de inaugurare a serelor, Constantin Dadu, directorul Institutului de Horticultură.

„Pentru toate culturile agricole şi horticole o importanţă deosebită o au seminţele şi calitatea materialului săditor ce trebuie să aibă o valoare biologică înaltă. Suportul financiar asigurat de USAID a fost direcţionat anume spre producerea materialului săditor, procurarea echipamentului modern în laboratoare pentru testarea materialului săditor şi producerea acestuia in vitro. O altă parte a investiţiilor au fost utilizate pentru reconstrucția serelor”, a mai adăugat directorul Institutului.

‹ adv ›

Prezent la eveniment, Daniel Ioniţă, Ambasadorul României, a ținut să amintească că proiectul prezentat este rezultatul unui angajament semnat în anul 2016 între Guvernul României şi USAID ce presupunea susţinerea obiectivelor în statele din Balcani şi statele ce aparţin parteneriatului Estic, cum ar fi, Republica Moldova.

„Beneficiarii acestor produse înalt tehnologice vor fi nu doar consumatorii din Moldova, dar şi din UE. Rolul României este de a susţine Republica Moldova în parcursului european, de a aduce exemple de bune practici care, cu siguranţă, vor da rezultate bune. Guvernul României a contribuit cu 80 de mii dolari. Sunt convins că produsele care vor fi create, ca urmare a cercetărilor înalte realizate în acest laborator, vor conduce la crearea unor soiuri de struguri, care vor avea o mare căutare pe piața europeană și pe piața internațională”, a mai adăugat Ambasadorul României.

Prin efortul comun al Guvernului României și Guvernului Statelor Unite de renovare a laboratorului, dar și de renovare a serei se investește și în crearea locurilor de muncă pentru tinerii din Repulica Moldova.

Director USAID în Moldova, Karen Hilliard, a accentuat că prin intermediul invesițiilor se urmărește și menținerea tinerilor moldoveni, aici acasă, asigurarea cu un loc de muncă.

„Prin efortul Guvernului României şi USAID vor fi create noi locuri de muncă, pentru a menţine tinerii în ţară. Totodată, doresc să menționez și faptul că există 3 obstacole principale pentru strugurii de masă şi strugurii pentru vin produși în Republica Moldova. Primul obstacol este lipsa materialului săditor sănătos, devirozat, raportul mic a soiurilor fără seminţe, și productivitatea redusă. Anume pentru înlăturarea acestor obstacole vine în ajutor USAID. Este îmbucurător faptul că asupra proiectului lucrează şi savanţi tineri. Tehnologia „Pergola”, care este introdusă de colegii noștri din Romania, permite triplarea randamentului și asta înseamnă mai mult profit, mai multe locuri de munca și salarii mai bune”, a mai adăugat Karen Hilliard.

‹ adv ›

Unul dintre tinerii specialiști care activează la Institut a constatat că nu poate să-și imagineză că ar putea să se ocupe cu altceva decât cu testarea plantelor, ori ceea ce face la moment îi aduce satisfacție.

„Mi-am făcut studiile la Universtitatea Agrară de Stat din Moldova, facultatea Horticultură. În anul trei de facultate am mers la practică în Germania, după care am revenit în țară și m-am angajat la laboratul dat, fiind încă student. Lucrez, deja de 4 ani la acest Institut. În Italia am participat la un stagiu consacrat testărilor, iar la moment aplic tot ceea ce am văzut acolo. Îmi doresc foarte mult ca Institutul nostru să reușească să înregistreze rezultate remarcabile. Voi depune maxim efort ca să contribui la dezvoltarea sectorului vitivinicol. Consider că, autoritățile trebuie să vină cu politici care să susțină tinerii, să le creeze condiții, astfel ca aceștea să nu plece ci să rămână acasă și să contribuie la dezvoltarea țării. Ceea cu ce mă ocup la moment îmi aduce satisfacție, este viața mea”, a spus Eugeniu Haustov.

Șeful laboraturului IŞPHTA, Bondarciuc Victor, a explicat că scopul principal al Institutului este obţinerea materialului săditor liber total de viroze.

„Viticultura contribuie la formarea bugetului de stat din ţara noastră, iar pentru majorarea profitului obţinut este absolut necesară perfecţionarea producerii materialului săditor şi mărirea suprafeţelor plantaţiilor vitivinicole. O variantă a măririi productivităţii este utilizarea butaşilor LTV şi clonelor create pentru condiţiile ţării noastre. O atenţie deosebită atragem soiurilor autohtone de viţă de vie, deoarece anume ele sunt adaptate la condiţiile noastre de mediu. Datorită grantului oferit de Guvernul României a fost posibilă modernizarea utilajalui folosit la înmulţirea în vitro. Din diverse plantaţii se aleg tufe ce corespund caracteristicilor soiului respectiv, cu o productivitate înaltă şi se supun testării virusologice şi fitopatologice. După ce a fost ales materialul ce corespunde tuturor cerinţelor de calitate, acesta se supune micropropagării în vitro. Dintr-o singură plantulă putem obţine 300-400 plante. După plantarea pe un substrat special, plantele se transferă în altă cameră cu o capacitate de până la 6000 plante, unde sunt călite pentru a se adapta la condiţiile de mediu şi când pornesc creşterile puternice se transferă în seră”, a explicat șeful laboratorului.

Valeriu Cebotari, consultant principal MADRM a amintit că Institutul, deja dispune de un laborator nou, o seră modernă de aclimatizare, iar plantele care vor fi crescute aici se vor dezvolta normal și în următoarele componente a pepenierii viticole.

„Am asistat la relansarea activității ce ține de producerea plantelor inițiale, care reprezintă prima verigă în sistemul de producere a materialului săditor. Metoda demonstrată este una modernă. În ultima perioadă, datorită situației create în sectorul vitivinicol, condiționați de mai mulți factori, unul dintre care fiind și embargourile, a scăzut ritmul de înființare a plantațiilor vitivinicole. În ultimii ani, înființăm la nivel de 1200 -1500 de hectare, evident că producem și mai puțin material săditor”, a mai adăugat Valeriu Cebotari.

‹ adv ›

Viticultura este o ramură tradițională pentru Republica Moldova, care la moment se transformă în una dintre cele mai importante pentru dezvoltarea economică a țării. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 30 de pepeniere viticole cu o capacitate de producție de peste 20 mln de butași altoiți, sau 10 mln de vițe altoite care sunt folosite pentru înființarea plantațiilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›