Autorităţile Moldovei intenţionează ca până la 1 august să asigure accesul tuturor fermierilor la terenurile lor din raionul Dubăsari aflate după traseul Râbnița-Tiraspol. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta anunţă Biroul Politici de Reintegrare.
Potrivit comunicatului, actualmente, proprietarii de terenuri au primit 87 de certificate, eliberate pentru o suprafață de 5089 de hectare, ceea ce constituie 78% din totalul terenurilor documentate pentru ca fermierii să aibă acces la terenuri pentru a le putea cultiva.
În ajun, un reprezentant al Biroului a efectuat o vizită de lucru în satul Coșnița, în cadrul căreia în comun cu vicepreședintele Consiliului raional Dubăsari, specialiștii Direcției agricultură și cadastru și inginerii cadastrali din satele Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă și Pârâta au evaluat situația curentă pe dosarul terenurilor arabile, gradul de documentare a acestora, acțiunile întreprinse la nivel local pentru a facilita procesul.
De asemenea, a fost reiterată importanţa finalizării etapei de obținere a certificatelor pentru toate loturile de teren, cu asigurarea începând cu 1 august a accesului liber și necondiționat la aceste pământuri.
Potrivit sursei, problema terenurilor a apărut în 1999, când vameşii transnistreni au început să le pună piedici fermierilor moldoveni la cultivarea terenurilor aflate după traseul Râbnița-Tiraspol. Fermierii au fost obligaţi să plătească impozite şi taxe pentru culturile exportate. În cele din urmă, mulţi au refuzat să mai cultive terenurile. Este vorba de circa 6,5 mii de hectare de terenuri agricole, care au ca proprietari 5,6 mii de săteni, cu documentele corespunzătoare eliberate de către autorităţile competente ale Republicii Moldova.
Problema accesului ţăranilor la terenurile lor este una dintre principalele probleme abordate de Moldova la toate platformele în procesul de reglementare transnistreană. În cadrul şedinţei din 25 noiembrie 2017, reprezentanţii politici din Moldova şi Transnistria au reuşit să semneze o decizie protocolară privind unele măsuri de soluţionare a problemelor legate de utilizarea terenurilor agricole situate în raionul Dubăsari. În aprilie, părţile au reuşit să ajungă la o înţelegere. Astfel, de la 1 august, agricultorii moldoveni vor avea acces la terenurile lor pentru următorii 20 de ani în baza unor certificate eliberate de autorităţile RM. Ei vor putea cultiva terenurile şi vor putea lua recolta.
Comentarii