Proiectul numit Nemo s Garden, este o implementare experimentală a unui concept creat în 2012 de specialiștii Grupului Ocean Reef. Sistemul dezvoltat de ei permite cultivarea plantelor în sfere transparente speciale.
Gestionează serele împreună cu oamenii de știință unul dintre producătorii de echipamente subacvatice. Tehnologia permite să observăm cum cresc legumele în „serele subacvatice” aflându-ne pe țărm. Este necesară scufundarea numai atunci când se recoltează legumele.
Creatorii serelor unice au reușit să crească busuioc, menta, rozmarin, plante medicinale și chiar legume sub apă. În plus, oamenii de știință au recoltat usturoi, fasole, boabe de soia și chiar roșii.
Marea oferă o temperatură stabilă și joacă rolul unui tip de rezervor de energie. Evaporarea naturală și continuă a apei are loc chiar și pe fundul mării. Serele subacvatice sunt echipate în așa fel încât apa sărată să se evapora transformându-se în apă dulce. Iar avantajele agriculturii subacvatice sunt presiunea ridicată și absența dăunătorilor.
Desigur, pomii fructiferi nu pot fi cultivați sub apă, dar munca pentru îmbunătățirea tehnologiei nu se oprește. Principalul dezavantaj al acestui „parc subacvatic” îl reprezintă prețul ridicat. Fiecare biosferă costă între 10 și 20 de milioane de euro. Acum, dezvoltatorii proiectului caută modalități de a reduce costurile de producție în astfel de condiții. Cu toate acestea, interesul altor țări cu o suprafață limitată de teren pretabil pentru agricultură, este foarte mare.
Reamintim că, din ianuarie până în mai 2018, costul producției agricole a crescut cu 13,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Comentarii