‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 iulie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriStatul va verifica corectitudinea transferului în proprietate a tuturor loturilor de teren din țară

Statul va verifica corectitudinea transferului în proprietate a tuturor loturilor de teren din țară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Erorile din documentele justificative emise în procesul de transfer în proprietate a terenurilor sunt împărțite în patru grupe în funcție de natura lor:

  • erorile măsurărilor făcute în etapa de elaborare a unui plan topografic sau greșelile făcute de inspectorii cadastrali în stabilirea hotarelor terenurilor, ceea ce a dus la crearea incorectă grafică a planurilor cadastrale sau formarea unui spațiu liber între acestea și alte inconsecvențe în configurație (circa 30 de mii);
  • erorile de proiectare realizate în etapa de creare a proiectului de gestionare a terenurilor (120 de mii);
  • greșelile făcute la înregistrarea datelor personale ale deținătorului terenului, ca urmare a faptului că datele referitoare la proprietar în planul de gestionare a terenurilor și / sau în documentul care atestă drepturile proprietarului terenului nu corespund datelor din documentele de identitate (40 de mii);
  • discrepanțele dintre documentația cadastrală și cerințele actelor normative existente (120 de mii).

Aceste erori vor fi corectate prin deciziile consiliilor locale, care vor servi drept bază pentru actualizarea datelor din planul cadastral și pentru modificarea, după caz, a zonelor din registrul de proprietăți imobiliare, precum și a datelor de identificare ale deținătorilor de drepturi înregistrați în registrul de proprietate imobiliară. La finalizarea corectării erorilor, autoritatea cadastrală teritorială va emite proprietarului parcelei un plan al obiectului imobiliar, cu o indicație a suprafeței sale, care face parte integrantă din documentul care confirmă deținerea terenului.

Din 1999, autoritățile centrale și locale au primit petiții pentru a corecta greșelile făcute în procesul de privatizare a terenurilor agricole. Cu toate acestea, corectarea lor pe bază individuală a fost imposibilă, deoarece era necesar să se ajusteze toate loturile de teren din apropiere.

‹ adv ›

La studierea acestei probleme în anul 2007, Agenția Relații Funciare și Cadastru a constatat că, în procesul privatizării în masă a terenurilor, au fost comise aproximativ 200 mii de erori în 500 de localități din 34 de regiuni ale țării. Cu toate acestea, până în prezent, Republica Moldova nu a avut nicio legislație care să permită corectarea acestor greșeli.

Modificările la Legea privind cadastrul imobiliar, concepute pentru a soluționa această problemă, au fost publicate în Monitorul Oficial la data de 27 iulie curent. În termen de trei luni, guvernul este obligat să elaboreze un cadru de reglementare, astfel încât aceste schimbări să poată fi aplicate în practică.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›