‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPesticidele ce ar trebui să înlocuiască neonicotinoidele sunt la fel de dăunătoare pentru albine

Pesticidele ce ar trebui să înlocuiască neonicotinoidele sunt la fel de dăunătoare pentru albine

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Oamenii de știință și agricultorii caută în mod activ o înlocuire a neonicotinoidelor – pesticide care se crede că afectează sănătatea și comportamentul insectelor polenizatoare, în special cel al albinelor şi bondarilor. Rezultatele experimentului au arătat că efectele neonicotinoidelor perturbă memoria spațială a bondarilor şi aceştia merg să verifice florile din care au cules polen de mai multe ori. Neonicotinoidele au fost deja interzise parțial în mai multe țări, inclusiv în Uniunea Europeană și în Canada, acum vor fi interzise şi în Moldova, dar ele oricum rămân a fi cele mai populare pesticide din lume.

Harry Siviter de la Colegiul Royal Holloway și colegii săi au examinat sulfoxaflorul, un pesticid dintr-o altă clasă folosită pentru combaterea insectelor rezistente la neonicotinoide. Astfel de pesticide pe bază de sulfoximină au fost deja aprobate pentru utilizare în China și așteaptă aprobarea în Uniunea Europeană, dar efectul lor asupra insectelor polenizatoare nu a fost încă studiat suficient.

Oamenii de știință au hrănit 25 de colonii noi de bondari (Bombus terrestris) cu sirop de zahăr cu adaos de sulfoxaflor într-o concentrație aleasă în funcție de Environmental Protection Agency (EPA): specialiştii au determinat concentrația tipică de pesticid în nectarul pe care albinele îl culeg de pe florile de bumbac ce au fost tratate cu sulfoxaflor. Același număr de colonii au fost studiate în condiții similare, dar hrănite cu sirop de zahăr obișnuit. După două săptămâni, coloniile de bondari au fost eliberate pe un câmp de lângă campusul universitar.

‹ adv ›

La trei săptămâni după eliberare, s-a dovedit că în coloniile în care insectele au fost hrănite cu siropul cu pesticide, au crescut mai puține albine de lucru decât în coloniile de control fără sulfoxaflor. Iar după nouă săptămâni au fost numărate cu 54% mai puține regine și trântori noi. În același timp, nu s-a observat nici o modificare a comportamentului bondarilor sau a cantității de polen pe care l-au colectat.

Ecologistul de la Universitatea din Newcastle, Edward Mitchell, a declarat că nu este clar ce efecte adverse are pesticidul în dependenţă de cum este administrat şi cât timp durează acţiunea acestuia (sulfoxaflor poate fi pulverizat pe plante mature, sau se tratează semințele lor). Potrivit lui Mitchell, până când nu va fi demonstrat că aceste pesticide pe bază de sulfoxaflor nu influenţează viaţa albinelor, acestea nu pot fi utilizate şi ar trebui să fie considerate ca fiind periculoase pentru polenizatori, la fel ca şi neonicotinoidele. Autorii articolului aşteaptă ca autoritățile de reglementare să nu aprobe noi tipuri de pesticide fără un studiu detaliat referitor la impactul lor indirect asupra insectelor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›