‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Ana Gangan, unica fată care a studiat apicultura la Școala de meserii din...

FOTO. Ana Gangan, unica fată care a studiat apicultura la Școala de meserii din Bubuieci

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

A fost singura fată în grupa de apicultură. Cu toate acestea, este printre puținii temerari, care intenționează să-și deschidă o afacere. Este povestea unei tinere apicultoare, absolventă a Școlii de Meserii din Bubuieci, care vrea să combată stereotipul că apicultura este o ocupație pentru bărbați.

Apicultura este una din cele mai populare ocupații agricole în ultimii ani. Inclusiv, datorită faptului că mierea moldovenească poate fi exportată fără bariere în țările Uniunii Europene. O afacere apicolă poate fi destul de profitabilă. Pornind de la acest fapt, Școala de meserii din Bubuieci a deschis acum câțiva ani și o grupă de apicultură. Însă, cu toate că profesia este prestigioasă, grupele de apicultori rămân în fiecare an incomplete. În acest an, doar 18 elevi au aplicat la această specialitate, deși grupa este de 25 de locuri. Și printre ei este o singură fată, deși apicultura nu necesită în aceeași măsură ca și în cazul altor profesii agricole, multă forță.

Femeile chiar au unele calități, care le avantajează în practicarea apiculturii

La fel și anul trecut o singură fată a absolvit grupa specializată în apicultură. Ana Gangan este din Sălcuța, Căușeni, are 18 ani și intenționează să-și deschidă propria afacere apicolă. Tatăl fetei, care muncește în Cehia, s-a arătat interesat de planul de afaceri al fiicei și este gata să-i ofere bani pentru investiția inițială.

‹ adv ›

Ana vrea să procure, pentru început, cinci familii de albine și, pe parcurs, odată cu acumularea experienței să-și extindă stupina până la nivelul unei afaceri sustenabile.

„Apicultura nu este deloc doar o ocupație pentru bărbați. Din contra, chiar este de preferat ca unele proceduri, care au nevoie de mai multă delicatețe, să fie efectuate de către femei. Ele au unele calități, care le avantajează în practicarea apiculturii”, este convinsă Ana.

Ea crede că, pentru a fi un bun apicultor este nevoie, în primul rând de răbdare, perseverență, organizare interioară și inteligență.

Există susținere a afacerilor apicole, atât din partea statului cât și a unor proiecte internaționale

Pe lângă cursurile propriu zise de specialitate, tinerii apicultori urmează și un curs de antreprenoriat. Astfel, ei sunt pregătiți teoretic pentru a iniția afaceri. Profesorul de apicultură al Anei, dl Andrei Zăgăreanu îi recomandă fetei să deschidă din start o afacere apicolă oficială, adică să fondeze o firmă. Și asta, deoarece poate obține atât suportul statului, cât și al unor proiecte internaționale de susținere a femeilor antreprenoare și ale tinerilor antreprenori.

‹ adv ›

Chiar investiția inițială, ținând cont de faptul că tatăl Anei lucrează peste hotare, poate fi finanțată de stat în cadrul proiectului Pare 1+1, care presupune ca investițiile făcute din banii obținuți de concetățenii noștri aflați la muncă în străinătate, să fie finanțate într-o proporție de până la 50%. Adică, la fiecare leu investit din remitențe, antreprenorul poate primi încă un leu din partea statului.

De asemenea, investițiile în afacerile apicole sunt subvenționate de către Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) în proporție de până la 50%. Sau proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova ar putea să ofere asistență la anumite etape de dezvoltare a afacerii.

Familiarizați cu cele mai performante practici apicole

Școala încearcă să explice elevilor, pe parcursul a doi ani, cele mai noi tehnologii în albinărit. Pentru a fi în pas cu evoluțiile din sector, Proiectul Agricultura Performantă a oferit instituției 15 stupi verticali pentru lecțiile practice și elevii sunt din start familiarizați cu această metodă performantă de albinărit.

‹ adv ›

De asemenea, proiectul a utilat atelierul de apicultură al școlii. Iar pentru ca legătura dintre angajați și angajatori să fie mai durabilă, Zinaida Sajin spune că în curând se va trece la învățământul dual, care se axează mai mult pe activitățile practice, presupune și angajarea elevilor din start în întreprinderi de profil.

Totodată, Școala de Meserii din Bubuieci intenționează să inițieze cursuri scurte (de trei luni) pentru apicultori, pentru a-i instrui în aplicarea noilor tehnologii în domeniu, cu proiectele de susținere a ramurii și cu evoluțiile pieței de profil.

În final, directoarea Școlii de Meserii din Bubuieci se arată optimistă în ce privește viitorul profesiei de apicultor și îndeamnă mai mulți tineri, inclusiv fete, să aplice la această specialitate.

„Dacă urmezi fidel toate recomandările și prevederile cursurilor trecute la școală, inclusiv cele de antreprenoriat, nu ai cum să nu devii, în final, un apicultor de succes”, este convinsă Zinaida Sajin.

De remarcat că, în cea mai mare parte, albinăritul este practicat în prezent în Republica Moldova doar ca un hobby, care însă are avantajul pentru cei ce-l practică să le aducă și venituri suplimentare, deseori destul de consistente.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›