Declaraţia a fost făcută de Vaja Jhashi, director comercial al grupului de companii Trans Oil, la Forumul Agrar-Logistic Nipru-Dunărea-Marea Neagră din Chișinău. El a menționat, de asemenea, că pentru o ţară mica ca Moldova acest indicator este destul de înalt.
De asemenea, reprezentantul Trans Oil a remarcat concurența înaltă pe piața moldovenească, ceea ce face companiile să se perfecţioneze constant. El a atras atenția asupra faptului că prețul cerealelor va fi afectat de prețurile oferite de SUA, Rusia și alți producători mari de cereale.
Vaja Jhashi a subliniat, de asemenea, că în Moldova există o situație economică și geopolitică dificilă, dar Trans Oil ii face faţă, la fel ca şi alte companii din Moldova.
Acest lucru este confirmat de faptul că, produsele moldovenești sunt reprezentate pe piețele din Europa de Vest și Centrală și CSI. Cu toate acestea, așa cum a subliniat Vaja Jhashi, trebuie încă deschise piețele din China, Japonia, Egipt etc.
În acest context, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Dragalin, a declarat că negocierile privind Acordul de liber schimb au fost aproape încheiate cu China (80% din subiectele juridice au fost convenite). Sunt negociate, de asemenea, acorduri similare cu Egiptul și Emiratele Arabe Unite.
Evgheni Osmochescu, managerul de proiect al IFC pentru Ucraina, Belarus și Moldova, a confirmat, de asemenea, prioritatea organizației lor, care face parte din grupul Băncii Mondiale, în dezvoltarea pieței locale de floarea-soarelui și diversificarea piețelor externe. Este vorba despre dezvoltarea infrastructurii și a logisticii în țară, care va atrage investitorii și va facilita munca producătorilor.
De unde asa prostii si proști?! 6 mln de tone? Daca suprafata semanta si recoltata nu depaseste 385000 ha anual?
În cel mai bun caz poate fi vorba de 1 mln tone de semințe!