‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOpinie. Sectorul animalier are nevoie de modernizare la scară de ferme mici și mijlocii

Opinie. Sectorul animalier are nevoie de modernizare la scară de ferme mici și mijlocii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul animalier se confruntă cu probleme ca urmare a reformelor care șchiopătează. O problemă mare este concentrarea animalelor în gospodăriile casnice și ponderea redusă a suprafețelor culturilor pentru nutreț în structura culturilor agricole. În anul curent, reducerea efectivului de animale nu a fost stopată, efectivul de animale de toate speciile s-a redus. Drept consecință, sectorul animalier nu permite livrarea de cantități suficiente pe piața internă, pentru consum și prelucrare industrială, iar acest lucru favorizează intrarea pe piața internă a producției similare din import. Constatarea aparține directorului de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, și a fost făcută în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, transmite IPN.

Potrivit lui Viorel Chivriga, este nevoie de liberalizarea pieței factorilor de producere, dar și de măsuri de protecție pentru produsele locale de origine animalieră pe piața internă, deoarece Republica Moldova este invadată de produse din Ucraina, Rusia, Belarus, România și Polonia. Sectorul are nevoie de o modernizare la scară de ferme mici și mijlocii, de o dotare tehnică calitativă temeinică a fermelor, de creșterea calității și ponderii culturilor pentru nutreț în structura culturilor agricole etc.

În ceea ce privește culturile agricole, acestea au atins un nivel care îi mulțumește pe agricultori. Recolta culturilor cerealiere din grupa întâi a înregistrat un nivel mediu – 1,1 milioane tone, dintre care circa 350 de mii de tone vor fi utilizate pe intern pentru înființarea culturilor agricole pentru recolta anului 2019, pentru acoperirea necesităților industriei de panificație și sectorului animalier.

‹ adv ›

Viorel Chivriga menționează că, pentru înregistrarea unor progrese mai mari în sectorul agricol e nevoie de o modernizare mai rapidă a fermelor agricole, de asigurarea unui acces mai sigur a fermierilor moldoveni la piețele externe și, în primul rând, la piața internă, dar și eliminarea vulnerabilităților pentru sector. Vulnerabilitățile țin de exodul brațelor de muncă din mediul rural, infrastructura agricolă învechită, în primul rând în cea ce privește sistemele de irigare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›