‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de semințe din Republica Moldova vor putea să-și exporte produsele pe piața UE

Producătorii de semințe din Republica Moldova vor putea să-și exporte produsele pe piața UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii de semințe din Republica Moldova își vor putea exporta produsele pe piața Uniunii Europene. Decizia respectivă, adoptată de Parlamentul European, a fost publicată pe 12 noiembrie în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare în luna decembrie curent. Anunțul a fost făcut astăzi de directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) Gheorghe Gaberi, în cadrul unei conferinței de presă.

„Suntem demult în așteptarea acestei decizii. În iunie 2016 RM a susținut o misune de audit din partea unui grup de experți, care au evaluat sistemul de inspecție și control pe întreg lanțul de producere a materialului semincer. Auditul a fost susținut cu brio”,  declarat Gheorghe Gaberi.

Prin decizia Parlamentului European a fost recunoscut sistemul de control și inspecție în domeniul semincer în R. Moldova, care a devenit echivalent cu cel din UE.

Potrivit directorului general al ANSA, țara noastră are un potențial bun pentru ca aceste semințe să se transforme într-un produs de export care ar aduce venituri considerabile producătorilor. Necesarul de semințe pentru agricultura țării se estimează circa la 120-125 mii de tone anual.

‹ adv ›

Totodată, șeful ANSA a ținut să menționeze că, pe parcursul acestui an, Parlamentul a modificat cadrul legislativ și, la moment, prin modificările introduse în Legea cu privire la semințe, producătorii din țara noastră pot să utilizeze soiurile și hibrizii din catalogul Uniunii Europene.

În Republica Moldova sunt peste 1100 de producători de semințe.

Până în prezent țara noastră are dreptul la export a materialului săditor pomicol în țările UE. Potrivit lui Gheorghe Gaberi, a rămas ca Republica Moldova să dobândească dreptul de export a materialului săditor viticol. Un lucru important pentru țara noastră.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›