‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViticultor italian: „Strugurii moldovenești devin periculoși pentru noi. Moldova chiar poate ține concurența”

Viticultor italian: „Strugurii moldovenești devin periculoși pentru noi. Moldova chiar poate ține concurența”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Potrivit statisticilor, doar cantități limitate de struguri italieni sunt exportate în Regatul Unit, Olanda, Polonia și Spania, iar Germania pare să fie dezinteresată. Situația a devenit critică în ultimii ani, producătorii italieni întâlnind tot mai des probleme de calitate, mai ales la strugurii colorați fără semințe, scrie freshplaza.com.

Claudio Romano este directorul de marketing al companiei Romaneuro. Aceasta activează în sectorul agroalimentar, practicând producerea strugurilor și importul – exportul de fructe și legume pe cele mai importante piețe europene.

„Condițiile nefavorabile de mediu, cum ar fi ceața și umiditatea înaltă, ne forțează să producem cantități limitate de struguri, altfel nu avem calitate. În cazul în care strugurii sunt expuși la umiditate în luna noiembrie, aceștia putrezesc în foarte scurt timp. La moment, aceasta este cea mai mare problemă pentru sectorul de producere a strugurilor. În plus, impactul este mult mai mare pentru strugurii colorați. Astfel, este mult mai ușor să gestionăm strugurii albi, putregaiul fiind depistat mai greu, însă oricum apar consecințe foarte neplăcute”, a explicat Claudio Romano.

Potrivit lui, majoritatea exportatorilor mari de struguri din Italia au încheiat sezonul fără a satisface necesarul de struguri.

„Este o rușine pentru noi, deoarece gustul este foarte bun, dar produsul este „defect”. Am auzit că, multe lanțuri de supermarketuri au eliminat strugurii din listele de produse. Au făcut asta pentru că nu pot garanta calitatea și păstrarea”.

‹ adv ›

În cele din urmă, managerul italian subliniază faptul că, în următorii ani Moldova ar putea deveni un potențial concurent pentru Italia.

„Credeam că Moldova exportă strugurii doar în Rusia și Polonia. De fapt, strugurii moldovenești sunt comercializați și în Marea Britanie, care apreciază mult calitatea acestora. Moldova are noi zone de producție, prețuri mai mici și ambalaje atractive. Iar acest lucru devine foarte periculos pentru strugurii noștri. Aș vrea să cred că nu este adevărat, dar Moldova chiar poate ține concurența”.

Potrivit lui, o soluție pentru producătorii italieni ar fi crearea unei rețele de organizații ce ar permite poziționarea corectă a strugurilor pe piață. La fel, acesta a menționat că, este necesară reorganizarea producerii și reacționarea cât mai rapidă a producătorilor, înainte ca clima să se înrăutățească și înainte ca clienții să înceapă colaborarea cu producători din alte țări.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›