‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRaport FAO: Statele post-sovietice fac eforturi pentru promovarea comerțului agricol

Raport FAO: Statele post-sovietice fac eforturi pentru promovarea comerțului agricol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Valorificând stabilitatea macroeconomică din 2016 și 2017, multe state post-sovietice și-au extins programele și strategiile de diversificare a piețelor agricole, având în vedere că majorarea exporturilor este profitabilă și poate constitui un potențial de creștere al sectorului.

Raportul FAO privind Revizuirea politicilor comerciale agricole din statele post-sovietice, 2016-2017, disponibil în limba rusă și cu un rezumat în limba engleză, pune în prim plan aceste evoluții ale comerțului agricol. Oferind o analiză asupra situației din cele 12 țări post-sovietice, publicația monitorizează schimbările de politici care influențează compoziția și dinamica comerțului.

„Transparența în tranzacții și în schimbările de politici comerciale este indispensabilă”, a declarat economistul FAO Iryna Kobuta, co-editor al rezumatului în limba engleză a raportului. „Această revizuire cartografiază spațiul post-sovietic pentru a ajuta la promovarea parteneriatelor și stabilizarea relațiilor comerciale”.

Publicația a fost produsă în cadrul unei inițiative regionale a FAO de suport a statelor în cursul elaborării politicilor comerciale în domeniul agroalimentar și crearea unor medii favorabile pentru integrarea întreprinderilor agricole mici și mijlocii în comerțul internațional.

„Participarea în diverse acorduri comerciale a contribuit la îmbunătățirea capacităților instituțiilor naționale și la alinierea la standardele internaționale”, a adăugat Kobuta.

‹ adv ›

Pentru prima dată după 2013, regiunea înregistrează un sold pozitiv în comerțul agricol în perioada 2016 – 1,4 miliarde USD, potrivit raportului. Cerealele, grăsimile și uleiurile, semințele oleaginoase și peștele au reprezentat aproape 60 la sută din exporturile agricole din regiune, cerealele doar ajungând să ocupe 29 la sută.

Analiza citează raportul FAO-OCDE privind perspectivele agricole 2017-2026, care preconizează o încetinire a creșterii comerțului global în agricultură comparativ cu deceniul precedent. Cu toate acestea, comerțul agricol a demonstrat că este, în general, mai rezistent la volatilitatea macroeconomică decât comerțul cu alte bunuri. Continuarea liberalizării pieței ar putea slăbi protecția relativ ridicată a sectorului agricol și ar putea stimula creșterea comerțului agricol.

Dacă sunt implementate cu succes, programele de dezvoltare a exporturilor care au fost lansate în multe țări post-sovietice în această perioadă pot facilita dezvoltarea produselor de export de înaltă calitate și deschide uși pentru comerțul cu noi parteneri.

‹ adv ›

Publicația acoperă, de asemenea, strategiile și programele pentru dezvoltarea exporturilor agricole în următoarele țări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Federația Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›