‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFederația Rusă, obligată să execute hotărârea CtEDO în cazul fermierilor din raionul Dubăsari

Federația Rusă, obligată să execute hotărârea CtEDO în cazul fermierilor din raionul Dubăsari

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a anunțat marți, 4 decembrie 2018, că a respins cererea depusă de Guvernul Federației Ruse prin care a solicitat referirea cauzei Nr. 21034/05, Sandu și alții contra Republicii Moldova și Federației Ruse către Marea Cameră în urma emiterii Hotărârii din 17 iulie 2018, se arată într-un comunicat emis de Promo-LEX.

Guvernul rus a solicitat, în octombrie 2018, reexaminarea hotărârii prin care CtEDO a constatat că Rusia a încălcat dreptul de proprietare la peste 1646 de proprietari de terenuri din raionul Dubăsari. Guvernul rus a contestat concluziile Curții Europene pentru Drepturile Omului cu privire la jurisdicția sa asupra teritoriului din stânga Nistrului, precum și a invocat faptul că agenții ruși nu a au participat la violarea dreptului de proprietate al fermierilor, argumente ce în primă instanță au fost respinse de Înalta Curte de la Strasbourg.

Cererea Guvernului rus a fost examinată de un complet format din 5 judecători ai Marii Camere a CtEDO care a decis respingerea cererii de retrimitere la Marea Cameră.

‹ adv ›

Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației „Promo-LEX”, a menționat că „în conformitate cu articolul 44 § 2 (c) al Convenției Europene a Drepturilor Omului, hotărârea unei Camere devine definitivă atunci când completul format din 5 judecători ai Marii Camere respinge cererea de trimitere la Marea Cameră formulată de participanți, în temeiul articolului 43. Cu alte cuvinte, Federația Rusă este obligată să execute necondiționat hotărârea CtEDO din 17 iulie 2018”.

În această cauză sunt 1646 de persoane fizice și 3 companii agricole din raionul Dubăsari (satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri). CtEDO a obligat Rusia să plătească pentru fiecare fermier câte 1500 de euro, iar companiilor agricole câte 5 mii de euro în calitate de prejudicii morale. În același timp, CEDO a dispus ca Guvernul rus să achite prejudicii materiale celor 3 companii agricole, în valoare totală de 245 mii 800 de euro. Rusia trebuie să mai achite 20 mii de euro pentru cheltuieli de reprezentare. În total Rusia are de plătit 2 milioane 749 mii 800 de euro.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›