‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri13 producători de fructe și struguri au obținut certificatele GlobalGAP

13 producători de fructe și struguri au obținut certificatele GlobalGAP

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

13 noi producători de fructe și struguri din Republica Moldova au obținut astăzi certificatele GlobalGAP,  care le va permite să exporte pe piețele externe produse agricole ce corespund cerințelor de siguranță alimentară. Totodată, doi fermieri vor obține adițional și certificatul Global GRASP care confirmă responsabilitatea socială a companiilor agricole.

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) în parteneriat cu Kaufland Moldova au asistat agricultorii în implementarea cerințelor GlobalGAP prin instruirea fermierilor și ghidarea pe tot parcursul ajustări procedurilor de producere standardelor internaționale.

Respectarea standardelor GlobalGAP constituie o cerința obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE, iar mai nou și o cerință pentru a comercializa în rețeaua Kaufland care se extinde în Republica Moldova. În acest context, colaborarea cu producătorii autohtoni reprezintă o prioritate pentru Kaufland, care se orientează spre dezvoltarea parteneriatelor echitabile cu producătorii locali.

‹ adv ›

Lynn Vega, directoare interimară a misiunii USAID Moldova, a precizat că certificatul GlobalGAP este o precondiție pentru fermierii moldoveni de a pătrunde pe piețele noi, dar și pentru a se menține pe piețele tradiționale. Aceasta a accentuat că USAID va continua să susțină fermierii moldoveni pentru ca produsele locale să fie competitive pe piețele internaționale.

Iurie Ușurelu, Secretarul General de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a felicitat fermierii pentru decizia fermă de a se alinia standardelor internaționale care confirmă securitatea produselor, trasabilitatea și gustul deosebit al fructelor și strugurilor produși în Republica Moldova.

Ion Sula, director general interimar al ANSA, a ținut să precizeze că deși cerințele de securitate a alimentului stabilite de legislația națională corespund standardelor GlobalGAP, certificatul internațional sporește încrederea consumatorilor de peste hotare în calitatea produselor moldovenești.

‹ adv ›

GlobalGAP cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și  până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GlobalGAP asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. În general, GlobalGAP se referă la  producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a pasărilor, acvacultura. Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GlobalGAP, care, fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători. Totodată, certificatul GlobalGAP este o precondiție pentru beneficiarii de subvenții.

Menționăm că, în Republica Moldova standardele GlobalGAP sunt implementate de 15 ani, iar de atunci circa 30 de producătorii agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective. În anul curent, pentru prima dată în Republica Moldova, a fost oferit certificatul GRASP, care este un standard adițional și voluntar al GlobalGAP, care confirmă că oamenii angajați în companie contează. Astfel, Republica Moldova a devenit prima țară din spațiul CSI care a implementat standardele Global GRASP.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›