sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCorteva Agriscience: „Venim cu cea mai completă ofertă pe care o poate oferi o...

Corteva Agriscience: „Venim cu cea mai completă ofertă pe care o poate oferi o companie în domeniul agriculturii”

Recomandate

La data de 15 februarie curent, în prezența unei numeroase asistențe, la Chișinău, Corteva Agriscience, Divizia de Agricultură a DowDuPont, a organizat evenimentul prin care a dat startul campaniei de promovare a semințelor și produselor de protecție a plantelor.

Evenimentul a debutat cu cuvântul de salut prin care Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova, a salutat prezența, în număr atât de mare, a fermierilor interesați de ultimele tehnologii pe care Corteva le pune la dispoziția producătorilor agricoli. Dar mai întâi de toate, a ținut să amintească că în urma fuziunii companiilor DuPont Crop Protection, DuPont Pioneer și Dow Agrosciences a luat naștere Corteva Agriscience – Divizia de Agricultură a DowDuPont.

În deschiderea evenimentului Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience pentru România și Republica Moldova, a remarcat că începând cu anul 2018 s-a decis ca cei trei mari coloși – DuPont Crop Protection, DuPont Pioneer și Dow AgroSciences – să se regăsească sub umbrela Corteva.

„Ca în fiecare an, la începutul sezonului agricol, venim în Republica Moldova și încercăm să revigorăm fermierii prin a le pune la dispoziție și a le prezenta oferta noastră în ceea ce privește semințe și produse pentru protecția plantelor, pentru anul în curs. Suntem prezenți pe piața din Moldova de mai bine de 20 de ani, iar în anul 2019, pentru prima dată, cu portofoliul integrat de semințe și produse pentru protecția plantelor sub umbrela noului brand Corteva Agriscience. În cazul fuziunii care a avut loc am unit două portofolii pentru a putea oferi fermierilor serviciu integrat de semințe și produse de protecția plantelor. Dacă ne referim la culturile cu ponderea cea mai mare atât în România, cât și în Republica Moldova cum este porumbul, floarea soarelui, cerealele de toamnă, rapiță și bineînțeles culturile speciale cum ar fi via și pomii putem spune că, oferta noastră este cea mai completă pe care o poate oferi o companie în domeniul agriculturii clienților săi. Ca să obții performanțe și producții pe care le aștepți pe un hectar, trebuie nu doar să semeni cea mai bună sămânță, cea pe care o oferim noi, sau să combați buruienile, dăunători, dar să respecți tehnologia recomandată începând de la pregătirea terenului, aplicarea îngrășămintelor. Cu părere de rău, în Republica Moldova nu se prea folosesc îngrășăminte, mai ales la porumb. Plantele au nevoie de hrană, apă și doar astfel vom putea obține recolte de 15 tone/ha de porumb, pentru că acolo s-a ajuns în anul trecut, inclusiv în Moldova. Aceste performanțe sunt posibile, doar trebuie ca fermierii să investească un pic mai mult și să respecte toate verigile tehnologice”, a menționat Maria Cîrjă.

La rândul său, Andrei Ciocoiu, category marketing manager culturi oleaginoase pentru Republica Moldova și România, a atenționat că, nu poate nimeni anticipa, în momentul în care seamănă, cum va fi anul, iată de ce este important să alegi hibrizi rezistenți la secetă și arșiță.

„Trebuie să avem hibrizi care să reziste la secetă și arșiță pentru că problema cea mai dificilă pe care o pot întâmpina fermierii este seceta și arșița din timpul verii. În acest domeniu, compania are cea mai avansată cercetare. Astfel, propunem hibrizi anume pentru zona aceasta pedo-cliamtică, așa cum este LE25 cu un potențial de producție care chiar și în condiții dificile, depășește 3,5 tone/ha la floarea soarelui. Potențialul hibrizilor este unul de până la 6 tone, dar 6 tone se obțin în ani cu totul speciali, și tehnologia trebuie să fie una de vârf. În realitate trebuie să ne intereseze hibrizii toleranți la condițiile de secetă și arșiță pe care le avem în această zonă, plus rezistenți la erbicidul Express. Practic, această tehnologie domină bazinul Mării Negre. Un lucru foarte important este stabilitatea în timp a hibrizilor, iar gradul de stabilitate este dat de toleranța hibrizilor atât la condiții bune, cât și la condiții mai puțin bune. În 2019 vom avea 2 hibrizi noi, primul LE136, cu o productivitate net superioară față de ce avem astăzi în portofoliu, un hibrid dedicat fermierilor care încep să investească în cultura de floarea soarelui. Pentru prima dată, intrăm pe piața Clearfield Plus cu hibridul LP130, este debutul nostru în CNP. Acest hibrid, în doi ani de zile a început să domine piața din Turcia, ocupând 60% din suprafața cultivată. Pe secetă, practic nu are adversar. LP130 scoate producții foarte bune pe terenurile defavorizate, nisipoase, slab fertile, cu toleranță la secetă și la principalele boli”, a explicat Andrei Ciocoiu.

În continuare, Ciprian Păcuraru, a desfășurat cum se realizează protecția culturilor păioase, în speță despre erbicidele recomandate.

„Cum în Republica Moldova cerealele păioase ocupă o suprafață importantă agricolă dorim să avem culturi curate, pentru că fiecare fermier își dorește productivitate cât mai mare. Atât în România, Moldova, cât și la nivel global compania Corteva are aceiași poziție și anume lider mondial în erbicide la cultura de cereale păioase. Portofoliul pe care îl avem ne permite să acoperim tot ce înseamnă perioadă de aplicare și tot ce înseamnă buruiană. Avem erbicide precum Prima SE, erbicide simple pentru buruieni dicotile precum Lancelot, erbicide care să combată atât mono, cât și dicotilele precum Pallas, astfel putem acoperi tot ce înseamnă buruieni la cultura de cereale păioase. Avem libertate în ceea ce privește alegerea produsului din punct de vedere a costului, dar și a aplicării. Fiecare fermă își poate găsi produsul necesar din portofoliul companiei Corteva”.

Ion Mutafa, departamentul de marketing, pe segmentul de erbicide pentru România și Republica Moldova, a precizat care sunt produsele de protecție a plantelor recomandate pentru porumb, floarea soarelui, rapiță, dar și la culturile speciale.

„La cultura de rapiță, compania Corteva este lider de piață având cel mai utilizat erbicid în combaterea buruienilor dicotilidonate anuale și perene, produsul Galera Super, cu o notorietate foarte mare, lider pe piață cu o cotă de 30%. În viitor, vom veni cu un nou produs care va conține Arilex, ce va combate inclusiv buruienile problemă din România și Republica Moldova cum ar fi Xanthium, Chenopodium și nu în ultimul rând Ambrozia. Dacă ne referim la porumb, venim cu produsul Cordus Plus, erbicidul total care combate toate buruienile graminee, anuale și perene și de asemenea dicotile anuale și perene. Printr-o singură aplicare cu produsul Cordus Plus se rezolvă toate buruienile ne mai fiind nevoie de aplicări preemergente sau de aplicări ulterioare pentru corecții. Dacă e să vorbim despre culturile speciale, și mă refer aici la vie și la pomi fructiferi, propunem produse pe care fermierii din Republica Moldova le cunosc și le utilizează cum ar fi Talendo, care este un standard în combaterea făinării atât la vie, cât și la pomi. Aș vrea să menționez și produsul Tanos, care pe lângă utilizarea în combaterea bolilor la floarea soarelui se poate utiliza în culturile speciale. Portofoliul companiei include și insecticide cum ar fi Nurelle D care are acțiune de contact, cât și acțiune sistemică. Acest produs se poate folosi nu numai în culturile speciale, pentru combaterea viermelui la măr, dar și în culturile arabile. Nu în ultimul rând, produsul Lannate, care are o eficacitate foarte bună și cu o utilizare începând cu legume, pomicultură”.

Nu puteau lipsi și noutățile în ceea ce privește hibrizii care vor fi disponibili pentru fermierii din Republica Moldova. Astfel că, Mihai Valentin, director de produs pentru porumb și soia, România și Republica Moldova, a oferit o descriere amplă a fiecărui hibrid.

„În anul acesta, în Republica Moldova am lansat 4 hibrizi noi. Primul P9415 din FAO 340, un hibrid cu o stabilitate excepțională la secetă și arșiță și pe care noi îl recomandăm ca un hibrid care se poate cultiva în diferite areale, pe diferite soluri, dar mai ales pe cele slab productive. P9757, este un hibrid FAO 340, cu o adaptabilitate foarte bună. Marea majoritate a fermierilor sunt obișnuiți cu deja, consacratul P9537 care are o productivitate și o plasticitate ecologică deosebită, dar la FAO 370. Alt hibrid pe care îl avem de foarte mult timp în România și l-am lansat, în anul trecut în Republica Moldova, este P9911 la FAO 410, un hibrid excepțional care este cel de-al doilea cel mai bine vândut hibrid în România și cu siguranță, va ajunge în topuri și în Republica Moldova. Acest hibrid are calități pentru morărit, dar și culoarea îl promovează pentru producția de mălai. Hibrizii pe care compania noastră îi oferă sunt hibrizi care se pretează foarte bine pentru o tehnologie medie și înaltă care presupune utilizarea fertilizanților, deci a îngrășămintelor pentru că planta nu produce dacă nu este hrănită corect. Fertilizarea înseamnă un minim de 100-150 de kg de substanță activă de azot și un minim de 100 kg de fosfor. Fără minime cerințe nu putem să vorbim de performanțe în cultura porumbului”.

Fermierii prezenți au ținut să se împărtășească cu experiența acumulată în anii precedenți și au comunicat principalele probleme cu care s-au confruntat. Specialiștii companiei Corteva au revenit asupra detaliilor omise de producători.

Ion Stiharu, din raionul Cantemir, satul Șamalia, a comunicat că, după testările care au durat mai mulți ani a realizat că doar prin respectarea întregului lanț tehnologic poate conta pe recolte maxime.

„Lucrăm peste 1080 de hectare de pământ arabil cu următoarea structură: floarea soarelui, porumb, rapiță, grâu și orz. Am semănat hibrizii de porumb de la Pioneer, deja Corteva, mai mulți ani. Hibrizii P9241, P9903, P0023 au dat recolte destul de îmbucurătoare, în mediu peste 9 tone/ha. La floarea soarelui cultivăm hibrizii LE25, LE99 la care, în condiții de arșiță și secetă am reușit să adunăm 3,5 tone/ha. Și pe viitor vom colabora și vom procura hibrizi de la compania Corteva. Deja sunt o companie care propune un set întreg de produse pornind de la hibrizi, erbicide, fungicide. Aplicăm o tehnologie obișnuită care presupune administrarea îngrășămintelor și a elementelor necesare pentru cultură, pentru a obține recolte maxime”.

Alexei Ceban din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, ne-a spus că, pe parcursul a 5 ani a procurat hibrizi de la compania Pioneer și a rămas mulțumit de recoltele obținute.

„Avem o suprafață de 820 de hectare. Deja de 5 ani colaborăm cu compania Pioneer, suntem foarte mulțumiți de rezultatele pe care le-am obținut la floarea soarelui la hibrizii LE25, LE99. La cultura porumbului am semănat P9903, P9537 care, la fel, au dat roade foarte bune, de la 9,5-11 tone la hectar. La floarea soarelui 3-3,5 tone la hectar. Pe viitor rămânem fideli companiei. Fermierii trebuie să înțeleagă că fără administrarea fertilizanților și îngrășămintelor nu se pot obține rezultate înalte. Specialiștii ne-au atenționat asupra acestui detaliu și noi ne străduim să respectăm. Totodată, administrăm la timp erbicide pentru a păstra cultura curată”.

Airinei Valentin, din satul Petrunea, raionul Glodeni, este de părerea că pe lângă hibrizi de calitate, fermierii trebuie să se adapteze la noile schimbări climatice și să investească în instalarea sistemelor de irigare.

„Conlucrăm cu compania Corteva Agriscience de circa 4 ani. Semănăm floarea soarelui LE99, LE25 și ne gândim, în anul curent, să testăm hibridul LE136, care este un hibrid nou, dar cred eu că are viitor. Pe parcursul a trei ani am testat hibridul de porumb P9903, la care ne-am și oprit. Sperăm că 2019 va fi la fel de bun pentru cultura porumbului. Intenționăm să testăm hibridul de porumb P9415, cu FAO 340, deoarece credem că trebuie să trecem la hibrizi noi, nu în zadar companiile investesc în cercetare și în dezvoltarea noilor hibrizi pe piață. Pot să menționez că avem o conlucrare bună, echipa este foarte receptivă. Faptul că deja vorbim despre o singură companie care înglobează și hibrizi, dar și produse pentru protecția plantelor este un lucru pozitiv, rămâne să vedem care vor fi prețurile. Aplicăm tehnologia clasică, administrăm îngrășăminte foliare, solide semănăm după recomandările specialiștilor, în perioada de vegetație aplicăm erbicid și fungicid după necesitate. Ar fi foarte bine dacă am avea posibilitatea să irigăm, pentru că acesta este viitorul, fără irigare nu vom putea avea producții înalte. Aceasta desigur presupune investiții, deja fiecare producător analizează din perspectiva posibilităților pe care le are”.

Igor Tcaci, administratorul SRL Hiliuțanu din satul Hiliuț, raionul Râșcani, are doar cuvinte de laudă în adresa hibrizilor.

„De mai mulți ani testăm hibrizii companiei Pioneer. În ultimii ani, se înregistrează condiții drastice în ceea ce privește temperaturile, seceta și de fiecare dată suntem în căutarea noilor hibrizi care să se adapteze la aceste condiții. Hibrizii L25, L99 au demonstrat un potențial înalt de producție, sunt rezistenți la condițiile meteo. Produsul pentru protecția florii soarelui Expresso este destul de eficient, deoarece lasă mai puține consecințe pentru cultura viitoare. Desigur, ca și în anii precedenți vom testa hibrizii noi recomandați de specialiști pentru a ne convinge de potențialul acestora. Referitor la hibridul P9415, conform studiilor este unul foarte bun, care pierde umiditatea foarte rapid, totodată și potențialul de roadă este foarte bun. Tolerant la polenizarea în condițiile unor temperaturi înalte”.

Dumitru Tiron, din satul Vișniovca, raionul Cantemir, recunoaște că datorită recoltelor obținute își poate permite să investească în dezvoltarea afacerii.

„Lucrăm cu compania Corteva deja de 4 ani, am înregistrat rezultate foarte bune la floarea soarelui și la porumb, în mod deosebit la hibridul de floare LE25, hibridul de porumb P9537, la care în anul 2018 am obținut 10,3 tone/ha în condiții climaterice destul de complicate. Toții hibrizii pe care i-am testat au arătat roade foarte bune. În anul curent, vom încerca hibrizii LE136 și LL125 cu aplicarea erbicidelor de sol, deoarece intenționăm să trecem la agricultura convențională la floarea soarelui. Am aplicat produsul Galera la rapiță și insecticide care au lucrat foarte bine. Datorită rezultatelor obținute ne putem permite să procurăm și tehnică mai performantă”.

Coretva Agriscience dispune de soluții cuprinzătoare, echilibrate și diverse pentru semințe, produse pentru protecția culturilor și servicii digitale care își propun să aducă rezultate mai bune în ferme.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale