De multe ori, exportul produselor agricole și horticole din țară este limitat din cauza produselor de uz fitosanitar aplicate în perioada de vegetație la plante, ce nu sunt înregistrate în țările importatoare. Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un șir de recomandări pentru producătorii din țară, cu scopul facilitării accesului pe piețele de desfacere a produselor autohtone.
Produsele chimice constituie circa 80-85% din totalul volumul de protecție a culturilor agricole, însă uneori achiziționarea de la agenți economici autorizați și utilizarea corectă a preparatelor permise sunt neglijate. Spre exemplu, bonurile și Facturile fiscale eliberate de comerciant trebuie să fie însoțite de certificatul de calitate de la producător sau de certificatul de conformitate în care sunt indicate:
- țara de origine;
- denumirea și adresa producătorului;
- numărul lotului de marfă și data fabricării;
- termenul de valabilitate și denumirea preparatului, care trebuie să corespundă informației indicate pe ambalajul produsului respectiv.
Recomandări:
- Înainte de începutul sezonului de lucru, mijloacele tehnice de aplicare a produselor de uz fitosanitar trebuie să fie reparate, completate și testate.
- Pe parcursul sezonului, terenurile agricole trebuie monitorizate pentru a evita dezvoltarea și răspândirea în masă a obiectelor nocive și, în funcție de pragul economic de dăunare, aplicate tratamente.
- La procurarea produselor și în caz de necesitate este recomandată consultarea cu specialiștii firmelor, iar în caz de divergențe adresarea la subdiviziunile teritoriale ale ANSA.
- Utilizarea produselor de uz fitosanitar este permisă doar în scopurile pentru care au fost omologate în Registrul de Stat, în conformitate cu recomandările de pe ambalaje.
- Nu utilizați pesticide la culturile neindicate, respectați termenul ultimului tratament până la recoltare și numărul maximal de tratamente.
- Înainte de începerea lucrărilor cu produse de uz fitosanitar se anunță populația prin intermediul diferitor mijloace, iar la hotarul cu terenurile tratate se instalează pancarte cu semne convenționale de pericol.
- În timpul lucrărilor de protecție a plantelor asigurați controlul asupra funcționării corecte a mijloacelor tehnice utilizate, asupra respectării normei de consum al produsului de uz fitosanitar și a zonei protectoare în raport cu culturile sensibile.
- Sunt interzise tratamentele cu produse toxice în perioada înfloririi plantelor melifere, precum și a celor ce se polenizează cu ajutorul albinelor.
- La aplicarea produselor de uz fitosanitar este necesar de a nu admite poluarea mediului, de a respecta strict regulile în protecția muncii și a normelor sanitaro-igienice pentru a evita intoxicarea persoanelor implicate la aceste lucrări și altor persoane, aflate în preajmă, care nu au tangență cu aceste lucrări.
- Sistematic, persoana responsabilă înscrie tratamentele fitosanitare și aplicarea fertilizanților la semănături, plantații și ierburilor perene în Registrul de evidență a utilizării produselor de uz fitosanitar și Registrul de evidență a utilizării fertilizanților, înregistrate la Subdiviziunea teritorială ANSA. Aceste înscrieri au valoare de act oficial în procesul controlului calității lucrărilor efectuate și controlului sanitaro-igienic al producției.
- Aplicarea fertilizanților se va efectua doar în baza planului de fertilizare, elaborat în conformitate cu rezultatele cercetărilor agrochimice ale solurilor.
- Casarea produselor de uz fitosanitar se efectuează lunar sau la finele lucrărilor de protecție a plantelor, în conformitate cu Registrul de evidență a utilizării produselor de uz fitosanitar.
Comentarii