vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
Acasă Articole Cum înțelegem că am procurat un vin îmbuteliat de calitate. Care sunt cele mai importante aspecte

Cum înțelegem că am procurat un vin îmbuteliat de calitate. Care sunt cele mai importante aspecte

0
Cum înțelegem că am procurat un vin îmbuteliat de calitate. Care sunt cele mai importante aspecte

Elizaveta Breahnă, expert coordonator în vinificație la Oficiul Național al Viei și Vinului și coordonator al Programului de Metrorat pentru Micii Producători de vin implementat de Proiectul de Competitivitate din Moldova, într-un interviu acordat portalului Agrobiznes a explicat cum să recunoaștem un vin îmbuteliat de calitate.

Atunci când procurăm o sticlă de vin trebuie, în primul rând, să studiem eticheta, care ne oferă prima informație despre vinul îmbuteliat. Trebuie să cunoască fiecare consumator că, oricare vin îmbuteliat ca să ajungă pe raftul magazinului trebuie să dispună de certificatul de calitate a produsului și fiecare cumpărător îl poate solicita de la vânzător.

O caracteristică importantă a vinurilor de calitate este soiul, anul recoltei și Indicația geografică. Pe etichetă trebuie să fie indicat anul roadei, soiul, conținutul de alcool (10-12%).

După ce am deschis sticla și am turnat în pahar până la o treime din volumul recipientului, putem aprecia gustul și culoarea vinului. Pentru a aprecia corect calitatea vinului acesta trebuie servit la temperatura potrivită și în paharul potrivit. Dacă vorbim de un vin alb, atunci temperatura optimă este de 12-14 grade. În general, vinurile se servesc reci.

După ce a fost turnat în pahar studiem vinul vizual, înclinând paharul observăm culoarea vinului. Un vin alb trebuie să aibă culoarea verzui-gălbuie, dar culoarea depinde și de anul roadei. Dacă un vin este maturat pe parcursul la 1-2 ani culoarea o să fie mai gălbuie. Totodată, culoarea mai depinde și de categoria vinului, dacă este un vin cu un conținut de zahăr o să aibă o culoare mai gălbuie, dacă este un vin cu un alcool ridicat de 14-15% atunci culoarea o să fie verzuie. Cel mai important ca vinul să nu aibă culoarea ceaiului.

Dacă ne referim la vinul roșu, atunci el se oxidează mai greu. Vinul roșu se servește la temperatura camerei. Dacă vinul are 1-2 ani el își păstrează culoarea roșie-rodie, dacă este un vin maturat la baric el deja are nuanțe de cărămiziu.

După care vinul se apropie de nas și observăm dacă aromele nu ne deranjează. Important să simțim o aromă care să ne placă. Tot mirosul îți poate spune dacă un vin se află la prima tinerețe sau deja este veteran – vinurile tinere, de exemplu, tind să iasă în evidență prin aromele de fructe.

Gustul este o caracteristică specifică pentru fiecare consumator, sunt consumatori care preferă un gust dulce, alții mai acriu. O ultimă etapă în procesul degustării este acela de avedea cât timp persistă aroma vinului după ce ai gustat din el. Dacă simți aromele lui mai mult de un minut, atunci înseamnă că ai gustat un vin de calitate.

Atunci când agităm vinul în pahar și acesta lasă piciorușe aceasta ne vorbește despre conținutul de alcool al vinului.