‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn două săptămâni vom avea căpșune autohtone, dar producătorii sunt îngrijorați de concurența neloială

În două săptămâni vom avea căpșune autohtone, dar producătorii sunt îngrijorați de concurența neloială

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Peste două săptămâni vor apărea primele căpșune autohtone crescute în teren protejat pe piețele din țară. Despre aceasta a relatat Aneta Ganenco, președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei” într-un interviu acordat pentru Agrobiznes.

„La moment, căpșunele prezente pe piață sunt importate din Turcia, în curând vor apărea și cele din Grecia, Spania. Fructele prezente pe piață au un aspect plăcut, o rezistență mai înaltă la manipulare, însă conțin și multe substanțe chimice, cu care au fost tratate, care le asigură această rezistență. Evident, interesul comercial este anume de a cumpăra un produs care are un termen de valabilitate mai înalt. Căpșunele autohtone care vor apărea în două săptămâni pe piață, sunt crescute fără asemenea adaosuri, respectiv, sunt mai sănătoase. Acestea dețin certificate de inofensivitate care confirmă calitatea. Sperăm mult să reușim să organizăm iarmaroace la care producătorii să-și poată vinde recolta de căpșune, însă cheltuielile sunt prea mari și avem nevoie de suport. Astfel, consumatorii vor putea cumpăra un produs autohton, calitativ”, a spus Aneta Ganenco.

Aceasta a mai menționat că, producătorii planifică să comercializeze primele căpșune cu prețul de circa o sută de lei per kilogram.

„Prețul respectiv ar acoperi cheltuielile, dar și ar asigura un profit producătorilor, deoarece costurile de producție în sere sunt destul de mari. Însă, nici în acest an nu suntem asigurați că piața din Moldova nu va fi invadată cu căpșune din Ucraina, ce sunt comercializate cu 60 de lei per kilogram. Acestea sunt importate fie prin Transnistria, fie prin punctele vamale din nordul țării. Astfel, pe piață ajung căpșune de origine ucraineană ce nu dețin certificat de inofensivitate. Totodată, importurile ilegale nu sunt taxate, respectiv și prețul este mai mic. Concurență neloială lovește dur producătorii din țară. Anul trecut aceștia au construit sere, investit în tehnologii, iar cu o zi înainte de a ieși pe piață au apărut căpșunele ucrainene. În această iarnă o parte din producători au mers la muncă peste hotare pentru a-și plăti creditele”.

‹ adv ›

Efectiv, costurile de producție a căpșunelor în Moldova sunt mai mari. Iar noi bătăi de cap le dau producătorilor lipsa produselor de uz fitosanitar omologate în țară.

„Pentru a ieși pe piață cu căpșune de calitate plantațiile trebuie îngrijite, un muncitor este plătit la noi cu 250-300 de lei/zi, iar în Ucraina 3-7 dolari. Nici zilierii nu mai vreau să lucreze, fiind înregistrați aceștia nu mai primesc indemnizații. Nu avem nici produse de uz fitosanitar înregistrate pentru a asigura un control eficient al plantației. Iar în Ucraina acestea sunt mult mai ieftine și accesibile producătorilor de acolo. Pentru a înregistra un produs trebuie achitată taxa de 4000 de dolari. Iar pentru a aproba un produs din UE pentru pomușoare, trebuie să achite un agent economic ce-l importă tot 4000 de dolari pentru certificatul de recunoaștere. În principiu, acesta doar este verificat dacă este înregistrat în UE de către MADRM. Nu se colectează probe, nu se testează. Respectiv, costurile sunt prea mari pentru cele 5 minute în care este verificat registrul de produse admise în UE”.

Gustul plăcut al produsului autohton costă prea mult producătorii. Totuși, este îmbucurător faptul că, fermierii din țară continuă să cultive și să asigure consumatorii locali cu fructe de calitate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›