‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCartofii au ajuns de patru ori mai scumpi decât în anul 2018

Cartofii au ajuns de patru ori mai scumpi decât în anul 2018

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimele săptămâni se atestă o scumpire bruscă la o serie de legume. E vorba în special de cartofi, preţurile la care bat recordurile de creştere, dar şi la ceapă, usturoi, varză sau morcovi, scrie mold-street.md.

Astfel, în reţelele de magazine nu mai pot fi găsiţi cartofi mai ieftini de 20 de lei kilogramul (mai mult de un euro), iar la cartofii roz preţurile au trecut şi de nivelul de 30 de lei, ceea ce este de aproape patru ori mai scump decât în toamna anului trecut.

Asta în timp ce doar 1-2 săptămâni în urmă, preţurile oscilau între 11 şi 20 de lei. În două dintre cele mai mari reţele de magazine din Republica Moldova preţul unui kilogram de cartofi albi (cu reducere) este de 19,99 lei, iar al unui kilogram de cartofi roz se apropie de 35 de lei (adică aproape doi dolari).

‹ adv ›

Scumpirea are şi o explicaţie. Pe piaţă nu găseşti cartofi buni din producţia de anul trecut, iar preţurile au crescut şi pe pieţele externe. E adevărat că nu în proporţia atestată în reţelele de magazine.

Săptămână trecută, preţurile medii la cartofii din producţia anului trecut în Republica Moldova au crescut cu peste 20%: de la 0,28 dolari kilogramul (5 lei) la 0,34 dolari pentru un kilogram (circa 6 lei).

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că, de la începutul acestui an cel mai mult s-au majorat preţurile la legume – cu circa 24%, de 10 ori mai rapid decât în medie la alte produse. În luna martie bunăoară, preţurile la cartofi au crescut cu 7,1%, la varză – cu 13,8%, ceapă uscată – cu 13,2%, iar la usturoi – cu 8,9%.

‹ adv ›

Menţionăm că, în ultimii ani suprafeţele plantate cu cartofi s-au redus dramatic, de aproape două ori: de la circa 35 de mii de hectare în anul 2007 la mai puţin de 20 de mii de hectare în anii 2017-2018. Totodată şi recolta de cartofi s-a diminuat semnificativ: de la circa 350 de mii de tone în anul 2011 la mai puţin de 200 de mii de tone în ultimii 2-3 ani.

Motivele sunt atât importurile masive de cartofi din alte state, cât şi rentabilitatea redusă a cartofilor de producţie autohtonă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›