‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 noiembrie, 2024
-3.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGermanii se-ntreabă: Cum au ajuns produsele agricole în Moldova mai scumpe decât în Germania?

Germanii se-ntreabă: Cum au ajuns produsele agricole în Moldova mai scumpe decât în Germania?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Postul german de radio Deutche Welle a încercat să înţeleagă de ce produsele agricole în Moldova sunt mai scumpe decât în Germania. În articol se menţionează că, în ultimele săptămâni, în Moldova au crescut brusc preţurile la produsele agroalimentare de primă necesitate, iar „ţara cunoscută în perioada sovietică pentru solurile sale fertile și produsele agricole ecologice exportate în toată Uniunea Sovietică, a ajuns să importe 80% din „verdețuri” – mărar și pătrunjel – din Turcia, Georgia și Ucraina”, scrie Infotag.

Potrivit articolului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor susține că prețul este „dictat de piață”.

„Autoritățile enumeră mai multe motive care au determinat scumpirea cartofilor. Printre acestea menționează micşorarea suprafeţelor însămânţate cu cartof cu aproximativ două mii de ha, în ultimii trei ani. Conform statisticilor oficiale, în primele luni ale acestui an, Moldova a majorat importul de cartofi din Belarus de 320 de ori. În ianuarie-februarie 2019, Belarus a exportat în Republica Moldova aproape 13,5 mii de tone de cartofi, în timp ce pentru aceeași perioadă a anului trecut, livrările erau de numai 42 de tone. Actualmente, 15 agenţi economici importă cartofi din Belarus şi din alte ţări (România, Ucraina, Federaţia Rusă, Israel, Polonia și Germania) în Republica Moldova”, se arată în articol.

Potrivit publicaţiei, „după pomenile electorale, cartofii s-au scumpit brusc cu peste 120% și costă acum aproape triplu decât în UE – 40 de lei moldovenești (echivalentul a 2 euro) kilogramul”.

„Cererea de cartofi pe piața moldovenească mai putea crește și datorită faptului că, în ultima lună și jumătate, 19 loturi de cartofi din cele 121 importate din Belarus au fost întoarse de la posturile vamale ale Republicii Moldova, fiind infestate cu putregai brun”, scrie Deutche Welle.

‹ adv ›

Autorul aminteşte că, în toamna trecută merele producătorilor moldoveni putrezeau grămadă sub zăpadă, deoarece nu aveau unde să le vândă, iar fabricile de suc le dădeau un preț mizer pentru ele.

„În primăvară, Moldova importa mere din Ucraina. Conform datelor ANSA, în perioada 1 decembrie 2018 – 13 februarie 2019, Moldova a importat din Ucraina peste 4 mii de tone de mere (fără cantitățile intrate în Moldova prin regiunea transnistreană). Momentan, Moldova ocupă locul trei la importul de mere din Ucraina”, se arată în articol.

Autorul scrie că „internauții fac bancuri pe seama scumpirii cartofilor și cheamă moldovenii să nu procure, în următoarele săptămâni, acest produs scumpit, spun ei, artificial”.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Bataie de joc de populatia tarii,iar cei care ar trebui sa protegeze piata de asemenea fapte – dorm, sau as crede ca au luat mita pentdu a nu vedea cum „afaceristii” se imbogatesc pesrama nrvoiadilor

    • Acei care trebu sa protejeze piata au firme ce importa produse agricole Aculina ei au tot interes.de ata la noi se numeste piata adica cine are bazar acela si vre aceia face cu piata voastra

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›