‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCum se formează butucii la vița de vie în sistemul protejat

Cum se formează butucii la vița de vie în sistemul protejat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Metoda obișnuită de formare, este atunci când fiecare element constructiv al butucului, este realizat în decursul a 4 ani, redată în figurile de mai jos.

Anul I

În primul an, la plantare lăstarul anual maturat, este deja scurtat la 2-3 ochi (figura 6.2.1).

‹ adv ›

În perioada de vegetație, se face plivitul lăstarilor de prisos și se lasă 2 lăstari bine dezvoltați (figura 6.2.2).

‹ adv ›

Anul II

Primăvara anului doi, cele două coarde lăsate, se scurtează la 2-3 ochi fiecare (figura 6.2.4).

Când lăstarii ajung la lungimea de 10-15 cm, selectăm 5-6 mai dezvoltați, iar ceilalți se plivesc (următoarele două figuri).

Anul III

La tăiatul în uscat se formează 4 brațe cu lungimea de 50 – 70 cm, care se îndreaptă la legatul în uscat uniform în două direcții opuse. La baza brațelor (gâlmă) se lasă un cep de restabilire cu 1-2 ochi (figura 6.2.7).

‹ adv ›

În perioada de vegetație, lăsăm câte doi lăstari crescuți din ochii de iarnă la vârful fiecărei vițe, ceilalți îi plivim (figura 6.2.8).

Anul lV

Primăvara la tăiatul în uscat se formează câte o verigă de rod pe fiecare braț.

Coardele de rod se taie la 8-12 ochi, iar cepii de înlocuire la 3-4 ochi. Coarda crescută pe cepul de restabilire de la baza brațelor (gâlmă), se scurtează la 1-2 ochi.

Dacă pe butuc nu sa format necesarul de brațe din diferite motive, atunci ele se formează din lăstarii crescuți din cepul de restabilire (figura 6.2.10).

Moldovenească de spalier cu brațe lungi

Așa formă se folosește pe terenuri bogate în elemente nutritive, irigate și vigoare de creștere a butucului mare. Formarea prin metoda obișnuită, este redată în figurile de mai jos.

Anul I

Ca și la forma evantai, primul an, la plantare lăstarul anual maturat, este deja scurtat la 2-3 ochi (figura 6.2.11).

Plivitul trebuie efectuat la timp pentru a evita formarea rănilor mari. În perioada de vegetație, se face plivitul lăstarilor de prisos și se lasă 2 lăstari bine dezvoltați (figura 6.2.12).

Anul II

Primăvara se formează la tăiatul în uscat câte doi cepi a câte 2-3 ochi (figura 6.2.14).

Ca și la forma evantai, când lăstarii au lungimea de  10-15 cm, selectăm 5-6 mai dezvoltați, iar ceilalți se plivesc (figura 6.2.15).

Anul lll

Primăvara, patru din cei mai buni lăstari maturizați, se taie pentru viitoarele brațe, cu lungimi diferite, 75-85 cm, îndreptându-i în două părți, și legarea lor la prima sârmă. Cele 1-2 coarde mai slabe se taie, la 2-3 ochi în calitate de cepi de restabilire (figura 6.2.17).

În timpul vegetației, pe viitoarele brațe se lasă câte doi lăstari la vârful lor și la 45-50 cm de la baza brațului, cu scopul de a forma din ei punți de rod (figura 6.2.18).

Anul lV

Primăvara, la tăiere, pe vârful brațelor se formează verigile de rod, cepii de înlocuire 3-4 ochi, coardele de rod 8-12 ochi.

Coardele preconizate ca ramificații se scurtează la 2-3 ochi, ca punți. Coardele de pe căpățina butucului, se taie la cepi de restabilire (figura 6.2.19).

Anul V

Formarea se finalizează, la vârful brațelor și pe ramificări se formează verigi de rod clasice sau moldovenești, iar la baza brațelor, cepi de restabilire (figura 6.2.20).

Citește și despre Cum formăm butucii la vița de vie în sistemul neprotejat

Aceste materiale didactice ilustrative au fost elaborate de către Alexandru Boian, profesor discipline agronomice, gr. didactic doi, I.P. CEVVC, cu suportul Proiectului Agricultură Performantă în Moldova, finanțat de USAID. Materialele didactice illustrative sunt utile pentru profesori, maiştri, elevi ai instituțiilor de învățămînt tehnic, dar și pentru persoanele interesate de acest domeniu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›