În urma ploilor cu grindină înregistrate la data de 2 iulie curent în partea de nord a țării, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vine cu o solicitare către Guvern – de a crea o comisie specială, „care să analizeze rapid” consecințele ploilor abundente din nordul țării.
„Natura s-a dezlănțuit în nordul țării. A fost distrusă producția agricolă de pe mii de hectare, iar de pe sute de case au fost smulse acoperișurile. Cel mai mult au avut de suferit raioanele Bălţi, Briceni, Edineţ, Ocniţa, Râşcani, Sângerei, Glodeni şi Donduşeni. În aceste clipe de deznădejde, este important ca oamenii să simtă că nu sunt lăsați în voia sorții”, a scris Dodon, pe Facebook.
Șeful statului s-a adresat Guvernului Republicii Moldova cu propunerea de a crea o comisie specială, care să analizeze rapid consecințele intemperiei și să identifice ajutoarele de care trebuie să beneficieze sinistrații.
„Colegii noștri din teritoriu, împreună cu un grup de deputați, ajută autoritățile locale să calculeze operativ prejudiciile, însă fără sprijinul autorităților centrale – al Guvernului, după caz, al Parlamentului, problema nu va fi soluționată”.
În același context, deputatul Alexandru Suslari a scris pe rețelele de socializare că în condițiile înregistrate ieri, Serviciului Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice nu a lansată nici o rachetă anti grindină. Redacția TV8 i-a telefonat pe responsabilii de la Ministerul Agriculturii pentru a afla dacă au fost totuși lansate rachetele.
„Dacă în anii precedenți, pe toată durata sezonului de influențe active erau lansate circa cinci mii de rachete, anul acesta, de la începutul sezonului au fost lansate peste opt mii de rachete antigrindină”, a declarat Vasile Aghenie, vicedirector.
Sezonul de influențe active asupra proceselor hidrometeorologice, perioada în care cad cele mai multe precipitații cu grindină, a început pe data de 15 mai și se va încheia pe data de 15 septembrie curent.
Comentarii