‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSimion Cerneanu, nucicultor: Așteptăm roadă bună pentru că avem un sistem de protecție destul...

Simion Cerneanu, nucicultor: Așteptăm roadă bună pentru că avem un sistem de protecție destul de eficient

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Simion Cerneanu este un producător din Chișinău, dar care și-a dezvoltat o afacere cu nuci în raionul Strășeni. Sunt deja 11 ani de când a sădit primii pomi, mai mult ca atât a reușit să comercializeze nucile autohtone peste hotarele țării. Despre experiența acumulată ne-a povestit nucicultorul în cadrul Conferinței de vară a nucicultorilor din Republica Moldova.

„Avem o plantație de nuc de 60 de hectare în satul Drăgușeni, raionul Strășeni și o plantație de migdale pe o suprafață de 28 de hectare. Am început plantarea în anul 2008, deja sunt 11 ani de vegetație, pomii au intrat pe rod. În anul 2005 ne-am gândit la o livadă de nuc, iar în 2008 am fondat întreprinderea, am identificat terenul potrivit, după care am plantat pomii”.

Producătorul recunoaște că, pe parcursul acestor ani a făcut mai multe greșeli, a învățat din propria experiență, dar nu regretă pentru că această experiență l-a ajutat să identifice cele mai bune soluții.

„Pe parcursul anilor, desigur că am făcut multe greșeli, dar le-am plătit din cont propriu. Totuși, cea mai mare greșeală a fost faptul că ni se spunea că la nuci nu se efectuează tăieri, stropiți, nu se fertilizează. Ne-am informat foarte mult de pe portalurile americane și am început să elaborăm de sine stătător schema de protecție, de nutriție. Consider că, ne-a reușit într-o oarecare măsură. Pe parcursul anilor s-a schimbat atitudinea față de soiurile străine, care până în 2017 au fost descrise negativ. Noi am plantat soiul Franquette, cu care în Franța sunt plantate circa 90% din suprafețe. Cred că, dacă procuram material săditor de la noi din țară, la moment afacerea noastră nu mai exista. Așa avem un soi de nuc de calitate superioară, cunoscut pe piața internațională pe care îl vindem la un preț bun. O problemă gravă a fost și faptul că, până acum mai mulți porducători foloseau îngrășăminte minerale cu conținut de caliu în formă de clorură, noi deja de ceva timp aplicăm caliu, sulfat de potasiu în formă de sulfură. Din cauza că am făcut mai multe greșeli cum ar fi pregătirea solului pentru plantație, formarea coroanei, întreținere, livada nu este uniformă. Mai avem încă multe de învățat”, a mai adăugat Simion Cerneanu.

Cu toate acestea, nucicultorul spune că anul 2017 a fost unul foarte bun în care a reușit să înregistreze un preț record la nucile în coajă.

„Anul 2017 am avut un record de preț la nucile în coajă, le-am vândut cu prețul de 3,15-3,25 euro/kg. În 2018 am sperat la un preț similar, dar prețul pe piața internațională a scăzut, dar și monopolul impus pe piața internă a făcut ca să înregistrăm o scădere aproape de 2 ori, nu am putut să obținem veniturile contate. Sperăm să fie înlăturat monopolul și să nu mai avem asemenea probleme. Anul curent se arată un an cu roadă bună pentru că avem un sistem de protecție destul de eficient. Se vehiculează că, din cauza bacteriozei se va pierde până la 40% din recoltă. Avem și noi probleme cu bacterioza, dar procentul de afectare este foarte mic, pentru că am acordat o atenție deosebită livezii. Am văzut că producătorii de peste hotare efectuează permanent analiza solului și a frunzei, care demonstrează care sunt carențele la nutriție și atunci se intervine. Roada pe care am obținut-o în anul 2018 a fost de 20-22 kg de pe un pom, adică 2-2,2 tone la hectar. Scopul nostru este de a vinde nuci în coajă, pentru că sunt un produs finit, miezul fiind un subproduct”, a mai spus producătorul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›