Cultura de rapiță a demonstrat în ultimii ani că poate aduce fermierilor cele mai bune profituri, doar dacă se respectă o tehnologie de top. În următoarele rânduri vom încerca să descriem pe scurt tehnologia unei culturi de rapiță ce este pregătită pentru producții de peste 4,5t/ha și care să aducă un profit consistent.
Să începem cu plantele premergătoare, cele mai recomandate fiind cerealele păioase, care în peste 90% din cazuri sunt preferate de fermieri, datorită faptului că părăsesc terenul devreme și se pot lucra corect până la semănat.
În ultimii ani, creșterea producției la cerealele păioase a dus și la o creștere a resturilor vegetale ce rezultă în urma recoltării, lucru ce îngreunează un pic pregătirea unui pat germinativ corect. Pentru a obține un pat germinativ bine pregătit, în practică, se utilizează 2 metode de lucru al solului:
1. Clasic – arătura de vară la 22-25 cm, dar obligatoriu cu o încorporare cât mai bună a paielor, metodă preferată de marea majoritate a fermierilor, fiind mai pretabilă pentru sistema de mașini actuală și care, în condiții normale, asigură cea mai uniformă răsărire. Obligatoriu discuit în aceeași zi!
2. Modern – cu dezmiriștit sau scarificat – metodă apreciată în fermele mari, dotate cu utilaje performante compuse din: discuri + organe de tip Scarificator + tăvălug. Este mai puțin costisitoare, dacă se efectuează o singură trecere, cu productivitate bună a muncii și consum redus de combustibil. DAR, apare o situație nouă, în care paiele nu sunt încorporate, iar dacă precipitațiile sunt insuficiente, acestea nu se decompun și crează dificultăți la semănat, nefiind indicată prezența resturilor vegetale la adâncimea de semănat.
Dacă se seamănă în condiții de precipitații reduse, resturile vegetale vor concura pentru apă cu sămânța în curs de germinare, rezultând o răsărire neuniformă cu multe goluri. O soluție ar fi semănătorile cu organe de semănat tip „dinte“, care îndepărtează paiele de la adâncimea de semănat.
Indiferent de metoda de semănat, următorul pas este alegerea hibridului. Compania Corteva Agriscience™ pune la dispoziția fermierilor din Republica Moldova 3 hibrizi, marca Pioneer®: PT264, PT275 și PT234 – foarte bine adaptați pentru aceasta zonă, ce reușesc ușor să depășească producții de 4 t/ha în condițiile unui an normal din punct de vedere climatic. „Stabilitate” și „productivitate” sunt cele două cuvinte ce pot caracteriza pe scurt portofoliul actual de hibrizi de rapiță al companiei noastre.
După arat sau scarificat se aplică 150-200kg/ha NPK 18:46:0/12.52.0 (în funcție de pH >7 MAP – <7 DAP), cât mai devreme posibil pentru a fi asimilabil în primele faze de vegetație, apoi se face trecerea cu discul.
Perioada de semănat: începând cu 1 august până, cel târziu, la data de 1 octombrie în zonele sudice ale țării, adâncime între 2-3,5 cm.
Obligatoriu vom folosi sămânța tratată cu insecto-fungicid. Astăzi, cea mai bună și sigură soluție legală este insecticidul Lumiposa®, tratament oferit de compania Corteva. Lumiposa® protejează planta până în stadiul de 4 frunze de toți dăunătorii apăruți, inclusiv Athalia și Delia.
Densitatea la semănat: 450.000-600.000 semințe germinabile/ha, în funcție de condițiile de semănat. Dacă terenul nu este foarte bine pregătit, vom utiliza o densitate de peste 55 bg/mp, iar dacă avem condiții bune, cu umiditate corectă, 45-50 bg/ha.
Pentru că rapița are ca premergătoare grâul sau orzul, pot apărea carențe de azot provocate de consumul paielor în descompunere. Pentru a preveni acest fenomen, în faza de 2-4 frunze, aplicăm 100 kg/ha de sulfat de amoniu/azotat de amoniu. În general, o cultură bună de rapiță are nevoie în toamnă de minim 45-50 kg N substanță activă pentru o dezvoltare normală a plantelor.
Monitorizarea continuă a culturii pentru insecte ce pot apărea după stadiul de 4 frunze, în special afide și omizi, este esențială, iar la nevoie se aplică insecticide de contact, cel mai eficient fiind Nurelle D.
Un alt aspect foarte important îl constituie buruienile ce trebuie combătute din toamnă, aici compania Corteva având în piață cele mai utilizate și eficiente produse: Galera™ Super – cel mai bun spectru de combatere a buruienilor dicotiledonate anuale și perene, cu o fereastră largă de utilizare, se poate aplica toamna sau primăvara. Pentru samulastra de grâu și orz sau buruieni graminee anuale și perene, Zellec Super este varianta perfectă.
Nu se folosește regulator de creștere!
În perioada 10-20 februarie aplicăm 200 kg/ha uree, aceasta fiind cea mai importantă tranșă de azot pentru cultura de rapiță.
În ultimii ani, atacul de Ceutorhynchus napi a făcut ravagii în cultura de rapiță, necesitând monitorizare și atenție constantă la capcanele galbene ce vor fi montate în câmp de la sfârșitul lunii ianuarie.
Când se înregistrează 3-4 zile cu temperaturi de peste 6°C, vom verifica capcanele montate și la depistarea primilor adulți de Ceutorhynchus aplicăm insecticidul Nurelle D în doză de 0.4 l/ha.
La 6-7 zile de la primele insecte capturate, dacă condițiile continuă, se intervine din nou cu insecticide de contact, cele sistemice nefiind eficiente. La repornirea plantelor în vegetație se va aplica un fungicid sistemic. Când tija floriferă are 20-30 cm se aplică 150-200 kg/ha sulfat de amoniu.
Atenție! Sulful este un macroelement extrem de important pentru cultura de rapiță, ce poate aduce sporuri importante de producție.
În buton floral se vor monitoriza zilnic capcanele pentru Meligethes, alt dăunător foarte periculos al culturii, iar de acestă dată se vor aplica insecticide mixte sistemic + contact.
La 20% din flori deschise se aplică obligatoriu tratament cu fungicide sistemice împotriva Sclerotiniei.
Când 100% din flori sunt scuturate se aplică încă un tratament cu fungicid și insecticid, lucru un pic mai greu de făcut, dar care poate aduce sporuri de producție de peste 10%.
Așa arată o tehnologie completă pentru cultura de rapiță la care se pot depăși ușor cele 4,5t/ha propuse, dacă ne ajută un pic și anul.