‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum comentează MADRM majorarea prețului la cartofi

Cum comentează MADRM majorarea prețului la cartofi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a convocat o ședință de lucru pentru a discuta situația în domeniul producerii și comercializării cartofului alimentar. La eveniment au participat reprezentanții instituțiilor ce au tangență cu elaborarea politicilor, monitorizarea situației în sector, gestionarea procedurilor de export-import, dar și producătorii de cartof alimentar, inclusiv, agenți economici antrenați în activități de păstrare, livrare și comercializare a cartofilor.

În context, Vasile Șerban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității a produselor de origine vegetală, a specificat că Republica Moldova are posibilitatea de a se asigura cu cartofi din propria producție.

„După cum am menționat anterior, pentru anul curent, estimativ vom recolta circa 175-190 mii de tone de la întreprinderile agricole și 120-130 de mii de tone de la gospodăriile auxiliare. Un lucru extrem de important este de a vedea care este valorificarea acestor cantități, vorbim de cartoful pentru semințe, mai puțin pentru procesare și cartoful destinat pentru consumul curent. Referitor la import se admite doar producția de calitate. În fiecare an importăm în medie 40 de mii de tone de cartofi, în anul 2018 am importat peste 50 de mii de tone. Necesarul pentru semințe ar fi de circa 63 mii de tone. Calitatea cartofului autohton este bună. Un fapt care vine să confirme acest lucru este și stoparea camioanelor la punctele de trecere vamală. Considerăm că, ANSA și-a îndeplinit atribuțiile, respectiv cartofii infectați nu au nimerit în țară”.

Solicitat să comenteze prețul de comercializare a cartofilor, care s-a majorat în ultima perioadă, Vasile Șarban a constatat, că reglementarea prețurilor de comercializare nu ține de Ministerul Agriculturii.

„Piețele sunt diferite. În Republica Moldova, la fel ca și pe alte piețe, prețurile sunt dependente de cerere și oferă. În cazul în care o anumită cantitate de produs dispare, atunci scade oferta și respectiv crește cererea și prețul. Nu ține de Ministerul Agriculturii reglementarea prețurilor. Luând în considerație că mai multe camioane cu cartofi au fost stopate în vamă, cel mai probabil a influențat și prețul de comercializare. Presupun că agenții economici în urma unor înțelegeri au majorat artificial prețul. În acest caz există organe ale statului care ar trebui să se expună asupra acestui fapt. Astfel consider că, Consiliul Concurenței, în baza unei sesizări, ar trebui să se implice și să examineze cauzele respective”, a mai adăugat responsabilul.

‹ adv ›

Menționăm că, în plin sezon, când lumea face rezerve pentru iarnă, prețurile pentru unul din cele mai populare alimente aproape că s-au dublat. La bazele angro, un kilogram costă 6-7 lei, iar în magazine şi pieţele agroalimentare – până la 12 lei. Producătorii spun că unul din motive ar fi recolta mai mică, din cauza secetei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›