‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriParlamentarii ucraineni au eliminat moratoriul pentru vânzarea terenurilor agricole. Cu ce preț vor putea...

Parlamentarii ucraineni au eliminat moratoriul pentru vânzarea terenurilor agricole. Cu ce preț vor putea cumpăra străinii pământul?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Parlamentarii ucraineni au votat, miercuri, în favoarea eliminării moratoriului privind vânzarea terenurilor agricole, o premieră în ultimele două decenii, o decizie care este sprijinită de creditorii internaţionali ai Ucrainei, dar care riscă să declanşeze o reacţie politică negativă, scrie Agerpres.

Propunerea trebuie să fie supusă votului pentru a doua oară pentru a intra în vigoare. Moratoriul ar urma să fie eliminat în luna octombrie 2020, iar Guvernul de la Kiev susţine că această măsură va aduce un plus de 2-3 puncte procentuale la creşterea Produsului Intern Brut al Ucrainei în primul an de la adoptare.

Susţinătorii eliminării moratoriului susţin că, astfel vor fi deblocate oportunităţi semnificative pentru investiţii în agricultură într-o ţară care este deja unul din cei mai mari exportatori mondiali de cereale. În replică, criticii avertizează că astfel oligarhii locali sau străinii vor putea să acumuleze suprafeţe mari de terenuri, pentru că vor putea să îi devanseze pe ucrainenii săraci la achiziţionarea de loturi.

‹ adv ›

În forma actuală, propunerea legislativă stipulează că străinii nu vor putea achiziţiona terenuri arabile până în 2024, chiar dacă zilele trecute preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că acest subiect ar trebui tranşat prin referendum, fără a avansa însă o dată anume.

„În sfârşit, putem să ne îndepărtăm de feudalism şi să avansăm spre relaţii de piaţă sub forma unei ţări dezvoltate. Ucrainenii au dreptul de a dispune liber de proprietatea lor”, a declarat premierul Oleksii Honcearuk.

Proiectul de act normativ prevede un preţ minim de pornire pentru terenurile agricole precum şi limite cu privire la suprafeţele de teren ce pot fi acumulate de o singură persoană sau entitate. Ministerul Economiei din Ucraina estimează că un hectar de teren arabil ar putea costa 2.200 de dolari, în funcţie de regiune.

Ucraina este a 44-a cea mai mare ţară din lume, dar în clasamentul ţărilor cu cele mai mari suprafeţe de terenuri arabile ocupă locul nouă cu o suprafaţă de 32,5 milioane hectare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›