‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaRomânia: Afacerile din domeniul exploatărilor forestiere vor atinge cel mai înalt nivel din istorie...

România: Afacerile din domeniul exploatărilor forestiere vor atinge cel mai înalt nivel din istorie în acest an

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În primele 10 luni ale acestui an, potrivit datelor statistice, în Republica Moldova peste patru mii de arbori au dispărut din pădurile din țară. Astfel, statul a fost prejudiciat cu circa 2 milioane de lei. Totodată, se așteaptă că numărul real al arborilor tăiați ilegal să fie mult mai mare. Începând cu luna noiembrie, tot mai mulți oameni sunt prinși cum taie lemne din pădure, iar amenzile aplicate sunt de până la 1,5 mii de lei pentru persoanele fizice și până la 15 mii pentru persoane juridice.

Situația este mult mai gravă în România, unde pe lângă tăierile ilegale, o cifră record au înregistrat afacerile din domeniul exploatărilor forestiere şi prelucrării lemnului. Astfel, cele peste 6000 de firme care activează în acest sector vor înregistra afaceri estimate la peste 2,5 miliarde de euro, cu peste 100 milioane de euro mai mult decât în 2018 – cel mai ridicat nivel din istorie.

Totodată, potrivit statisticilor Greenpeace, România pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure. În absenţa unei legislaţii care să limiteze dispariţia „aurului verde”, cu autorităţi preocupate doar la nivel declarativ de starea pădurilor, defrişările masive, legale sau ilegale, s-au accentuat în ultimii ani.

‹ adv ›

În doar 8 ani numărul firmelor active în domeniul exploatărilor forestiere şi prelucrării lemnului au crescut cu peste 50% de la 3.937 în 2010 la 6189 de firme în 2018 (cod CAEN 220 şi 1610).

Potrivit analizei Frames, afacerile companiilor au atins, cumulat, în 2018, nivelul de 11,43 miliarde de lei (2.4 mld.euro), în creştere cu 800 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi la un nivel dublu faţă de 2010 (5,48 mld.lei). Şi profitabilitatea sectorului a urmat aceeaşi tendinţă, crescând de la 480,1 mil.lei în 2010 la 678,1 mil.lei în 2018.

Amintim că, în total, în Republica Moldova sunt peste 400 de mii de hectare de păduri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›